tirsdag 11. juli 2017

Munn og hånd syke

Finn laveste nettpris her. Hånd -,fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon med utslett i munn , hender og fotsåler. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier. Hånd -, fot- og munnsykdom smitter fra væsken som er i blemmene, fra dråper som nyses eller hostes ut, samt fra avføringen. Mange forveksler hånd -, fot- og munnsykdom med munn - og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus.


Men munn - og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker. Hva er hånd -, fot- og munnsykdom? Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals. I de aller fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv innen en uke. Sykdommen rammer oftest barn, men også voksne kan smittes.


Tidlige symptomer er feber, sår hals, dårlig appetitt og generell sykdomsfølelse. En til to dager senere oppstår det små blemmer og sår i munnen og på tunga. Etter hvert oppstår det et utslett på hendene og ofte også på. Jeg hadde det for tre uker siden.


Munn og hånd syke

Det var ikke så vondt i hender og under føtter, men de i munnen , spesielt under tunga var ille. Men hvis du får det i munnen , så kan jeg tipse om noe som het oralmedic, det var som å komme til himmelen. Men det var vel kanskje ikke mye til hjelp-.


Tiden fra smitte til utbrudd for hånd -fot- munn syke er vanligvis 3-dager. Noen får feber og føler seg uvel, men mange har lite ubehag. Blemmene er vanligvis små, 1-millimenter, grå, eventuelt med en rød glorie rundt.


Munn og hånd syke

De kan sitte i munnen , i håndflatene, på fotsålene og eventuelt på stumpen. Etter litt blir det små væskefylte blemmer inni disse ringene. I noen tilfeller kan det i starten være usikkert om det er vannkopper, men den typiske utbredelsen i huden og i munnen vil etter hvert vise tydelig at det er hånd -, fot- og munnsyken. Etter noen uker kan deler av neglene begynne å flasse av, spesielt på hendene. Munn - og klovsyke kan ytterst sjeldent smitte over til mennesker gjennom direkte kontakt med.


De forårsakes av ulike virus, den ene tilstanden rammer mennesker, den andre dyr. Virke som han klør sæ i munnen på natta. Før han har vært rødere og mer opphoven i munnen tidligere! Han har sår i ganen og litt rundt munnen. Det kan virke som om minstemann har fått dette.


Han har røde små flekker på bena og noen under fotsålen. Kan ha i barnehagen? Det skal nevnes at allmentilstanden h. Da skjnte jeg raskt at jeg hadde klart f munn og klovsyke-eller munn , hnd og fotsyke, som det heter nr mennesker fr det 13.


Hnd-fot- og munnsykdom gir 1-dagers lett feber og lett halsvondt. Og som om ikke det er nok, s var vi en liten tur p sykebesk hos Skjematisk oversikt over sykdommer forholdsregler vedropphold i barnehagen Sykdom. Jobber i bhg og nå har vi fått bekreftet tilfelle av hånd -fot- munn syke. Flere syke barn, feber ol. Og jeg har prøvd å lete på nettet om dette er farlig for gravide.


Men føler ikke at jeg finner noe skikkelig svar. Som regel lett feber og sår hals og munn. Vesiklene brister og gir overflatiske erosjoner. Går vanligvis tilbake i løpet av en uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg