fredag 2. september 2016

Gravide katter

Hos kattene formerer parasitten seg og smittsomme former skilles ut via kattens avføring. Gravide bør ta forhåndsregler. Betyr dette at det er farlig å ha katt når man er gravid? Drektige og diende katter kan bli fryktelig aggresive overfor andre katter pga hormonene i kroppen. Den andre katten kan dessuten bli forvirret av situasjonen og forsvinne.


Risikoen for å bli smittet med toksoplasmose er mye større i sydligere strøk enn i Norge.

Hvis en gravid ønsker å reise på sydenferie, anbefaler man at hun testes for antistoffer mot parasitten før hun reiser. Katter kan kastreres, og det er overhodet ikke synd på en katt som ikke får oppleve å bli mamma. Spør hvor mange katteeksperter eller veterinærer som du vil. Om vi er aldri så gravide her inne så må vi skille mellom våre behov og kattens behov. Mine katter er lykkelige uten.


Som du selv sikkert skjønner etter å ha lest dette så er sjansene for å få Toxoplasmose via en katt svært usannsynlig. Den gravide kan ellers forebygge toksoplasmose ved å: - Varmebehandle kjøtt og kjøttprodukter - Vaske salat, frukt, bær og grønnsaker før de spises - Unngå kontakt med katter og katteavføring - Bruke hansker ved hagearbeid - Være nøye med håndvask og ha god kjøkkenhygiene. Parasitten kan ha sitt voksne stadium i tarmen hos kattedyr.

Katt er eit kjæledyr og rovdyr frå kattefamilien. Tamkatten (Felis silvestris catus) stammar frå villkatten, og er òg kjend som huskatt, pusekatt, kattepus og berre katt eller pus. Vist dei er søsken så håper eg virkelig at du steriliserer ho katten før det blir barn ut av det, men for å sei det sånn, du hadde ikkje ungått å hørt om dei hadde laget barn om dei bare er inne, for det bråker noe grusomt. Dette er bakgrunnen for at gravide advares mot direkte kontakt med avføring fra katter. Derfor bør den gravide unngå å stelle katten og for eksempel heller ikke være den som tømmer kattesanden.


Men spesielt i disse tilfellene er testing av gravide aktuelt: 1) Eksponering for kjente risikofaktorer som kontakt med katter eller katteavføring eller konsum av kjøtt eller kjøttvarer som ikke er fullstendig gjennomstekt eller gjennomkokt. Katten min venter kattunger, den har begynt å få litt mage å pupper, så lurte på kor lenge går katter gravide ? Det finnes ingen vaksine. Katten min er under år, så hun er ikke så gammel, hun blir ett i slutten av september eller i begynnelsen av oktober, hun blei født ute, så forrige eier viste ikke helt fødselsdat. Spekemat (fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.) kan være problematisk for gravide både med tanke på bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma.


Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre det er varmebehandlet godt. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort. Sove mer: Mange gravide dronninger vil sove i flere timer på en dag enn før. Nestende aktiviteter av en gravid kat: Nestende aktiviteter er ikke et tidlig tegn på graviditet, men når tiden for fødsel og fødsel nærmer seg, kan den gravide katten søke etter rolige, private steder for fødselen skal skje.


Hos katter formerer parasitten seg, og smittsomme former skilles ut via kattens avføring. Mennesker og andre dyr kan smittes hvis de får i seg matvarer som er forurenset med smittestoff fra kattene. Sau og gris er mellomvert for parasitten og kan overføre smitten til mennesker.

Vi redder oftere katter fra trær. Johaug har også vært til god trøst for Tutta etter all dramatikken. Nå trenger den gravide katten ro for kattungene er ventet om under ei uke. Nå er ikke katter min store greie - men, på hunder kan man tre dager etter parring ta en abortsprøyte som hindrer at svangerskapet fullbyrdes.


Ring veterinær og forhør deg der. De fleste katter som kommer bort hjemmefra, er 2-år gamle ukastrerte hannkatter. Kastrering og sterilisering hindrer uønskede kattunger.


Etter år kan det ha blitt over nye katter. Ekte villkatter finnes ikke i Norge. Katter som lever vilt, kaller vi hjemløse, eierløse eller forvillede katter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg