fredag 23. september 2016

Hva spiser reker

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Det finnes også eget fôr for reker , feks dette. Det er faktisk ganske stor forskjell på rekeartene hva de spiser også. Amanoreker spiser feks alger, mens de forskjellige vifterekene henter maten fra partikler som svever i vannet.


Voksne reker er røde pigmenter og bare unntaksvis finner en bleke reker men disse er ofte parasittinfisert. Parasitten er en annen krepsdyrart som fester seg under buken på lik linje med utrognen og lurer reken til å tro at den bærer egne egg, på denne måten steller hun og beskytter parasittkrepsen som hun ville gjort med sine egne egg.

De fleste av oss spiser nøyaktig det samme til rekene hver gang: Loff, majones, dill og sitron. Tilbehør til reker. For å finne godt tilbehør til reker gjelder det å først finne fram til de gode kombinasjonene. Og så forutsetter vi at rekene skal spises på loff, slik at det ikke blir altfor avantgarde.


Så, hva passer godt sammen med reker ? Har invitert til reke-middag til helgen. Det er snakk om middag, ikke lunsj hvis det har noe å si. Jeg har jo ikke spist noe særlig med reker , og når jeg har spist , har jeg spist med baguett, majones og salat.

Spekulerer på harkokte egg, reker , salat og majones, det må vel være bra nok mat til mannen også, hvis han får brødskive til. Litt hakket løk kan jeg spise. Reker med deilige tilbehør. Når sola skinner er det ekstra hyggelig å invitere til rekelag på terrassen.


Hva med å lage nytt tilbehør til rekene? Mangosalsa, srirachamajones og persillepesto vil garantert sette fart på rekefesten. Disse rekene egner seg godt på rekesmørbrø i salater, og i supper og andre sjømatretter. De er lette å pille, og man har god tilgang på dem hele året. Med reker tenker man straks på dypvannsreke, som fanges i store mengder.


LES OGSÅ: Melonsalat med reker. Er kolesterol i mat farlig? Du lurer kanskje på hvor farlig det egentlig er å spise mat med høyt kolesterolinnhold?


Så lenge du har helsa i god behol er det ingen fare. Nei, det er ikke farlig for friske mennesker å spise mat som inneholder kolesterol. Noen kan spise tang eller alger. Krabbene er viktige i havets økosystemer fordi de spiser så mange andre dyr.


Det kan være bløtdyr, leddormer eller andre krepsdyr.

Noen, for eksempel taskekrabbe, som spiser muslinger, knuser skallene med den kraftigste kloen. Døde dyr eller åtsler blir også spist av krabber. Om noen ikke tåler reker spør man hva de foretrekker i stedet. Om det er barn i selskapet ville jeg trukket noen wienerpølser. Om voksne mennesker ikke liker maten som blir servert, får de spise det de liker, om det så bare er loff med majones.


De gjør imidlertid gi en viktig økologisk ledd i områder der de bor. Glass reker spiser alger og mange typer detritus i farvannet der de bor. De spiser også råtnende planter og dyr.


Rekene er som regel kokt så det skal gå greit. Problemet er at det er salt i rekene og det skal ikke pusen din ha. Helst unngå å gi katten din reker , men hvis du gjør det for det ikke gi den for mye. Deig laget med levende gjær kan være ekstremt farlig for katter. Jeg synes det er vanskelig å holde oversikten på hva vi kan spise og ikke spise.


Kan vi spise reker ? Meitemark, reker , matavfall, etc kan være gull verdt. Gjedda spiser hva enn den kommer over kan man si. Mort, ørret, abbor som regel i ferskvannene i Oslo. Dette er små og rimeligere reker. De tar mye lenger tid å pille, og egner seg derfor aller best i supper og andre retter av sjømat.


De er vanligvis ganske små dyr som opptrer i stort antall. Forskjellige slags reker holder til på forskjellige dyp både i havet og i ferskvann. I denne artikkelen omtales infraordenen Caridea, som omfatter nesten alle reker som forekommer i Norge, men en annen gruppe av tifotkreps, Dendrobranchiata, kalles også reker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg