torsdag 8. september 2016

Blodig diare

Blodig diare

Hva er blodig oppkast og blodig diaré? Symptomer på akutt blodig diaré-syndrom hos hund. Sykdommen karakteriseres av blodig diaré. Mengden blod i avføringen kan se ganske voldsom ut, og avføringen kan bli svært vandig.


For de fleste hundene begynner sykdomsforløpet med oppkast, gjerne en - to dager før de kan ses blod i avføringen. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Bare hold øye med allmenntilstanden, hunder blir fort dehydrert av diare ! Begge mine har vært så dårlige at de måtte ha intravenøs væske for å klare seg etter perioder med skikkelig diare. Jeg var sikker på at jeg mistet Pippin, så dårlig var han! Det mangler en apostrof i diare , men det er tastaturet mitt sin skyl ikke min).


Hunden hadde blodig diaré, og så døde den, sier veterinær ved Veterinærvakta i Årdal, Aurland og Lærdal, Ingrid Hval. Tilfellet ble først meldt inn som et dødsfall med ukjent årsak. Stoppemidler kan anvendes, men ikke hvis det er blodig , pussholdig diaré, eller diaré med høy feber. Det er ikke vist at forebyggende behandling mot reisediaré med frysetørkede melkesyrebakterier har effekt.


Blodig diare

Ved utenlandsreiser kan diaré forebygges ved å koke drikkevannet, eller ved kun å drikke vann fra forseglede flasker. Det sitter i hovedsak nede til venstre, samt jeg har en smerte som er brennende øverst i midten av magen. Jeg har vært hos legen pga smerter i magen. En annen tilstand som forekommer på valper, men sjeldent på voksne hunder, er invaginasjon.


Dette er at tarmen vrenger seg inn i seg selv. Dette kan løsne av seg selv, men kan også utvikle seg til alvorlig tilstand med symptomer som oppkast med illeluktende innhol slimete og blodig avføring og sterkt nedsatt almenntilstand. Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege.


Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak. Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer. Akutt gastroenteritt kan vanligvis behandles hjemme. Innleggelse er indisert ved høy feber, makroskopisk blodig avføring, sterke smerter eller dårlig allmenntilstand.


Ha lav terskel for innleggelse av små barn, da de er utsatt for dehydrering. Vurder også innleggelse av pasienter med feber i mer enn døgn. Fredag var det totalt registrert til tilfeller av den mystiske hundesykdommen den siste tiden.


De fleste tilfellene er i Oslo-regionen, men det er registrert hunder med blodig diaré over det meste av landet. Veterinærinstituttet har obdusert fire hunder for å se om det finnes noe som knytter tilfellene til hverandre. Ved høy feber, makroskopisk blodig avføring, sterke smerter eller dårlig allmenntilstand bør pasienten innlegges i sykehus. Ved stabil pasient som trenger hjelp til rehydrering, kan innleggelse i kommunal øyeblikkelig hjelp døgnenhet vurderes.


Ved blodig avføring og oppkast. Diaré som ikke går over eller bedres innen noen dager til uke. Kraftig diaré ledsaget av dårlig allmenntilstand og feber. Små barn med kraftig diaré som i tillegg er slappe og medtatte.


Ved diaré hos barn under måneder. Ved dehydrering (mørk urin, slapp, tørst og tørr i munnen). Blod i avføringen kan opptre i form av friskt rødlig blod på avføringen (hematochezi) eller som sortfarget, tjæreaktig avføring (melena).


Blod som stammer fra nederste del av tykktarmen vil komme ut uforandret, og vil lett kunne oppdages. Det ser ut som forekomsten av IBD er klart økende, uten at vi kan forklare hvorfor. De vanligste symptomene er magesmerter, blodig diare og problemer med å holde på avføringen. Det kan nemlig si noe om hva som forårsaker diareen. Er avføringen slimete og blodig , bør du ta barnet med til legen.


Blodig diare

Blodig diaré er mye sjeldnere. Da kan en bakterieinfeksjon ligge bak, sier seksjonsoverlege Døllner. I Norge er det to store grupper bakterier som forårsaker diaré, nemlig Campylobacter og Salmonella. Stress kan gi en tilstand der tarmen blir irritert, og man får diare.


Les mer om Diare her. Kortvarig diare er sjelden farlig. Mine kalver har av og til slitt med diare.


Jeg husker spesielt ett tilfelle der jeg var nær ved å hente skytemaska, kalven nektet å drikke saltbalanse eller melk og ble slappere og slappere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg