tirsdag 20. september 2016

Feber hos spedbarn

Hos barn er temperaturreguleringen mer ustabil enn hos voksne. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig.


Bronkiolitt - Virusinfeksjon i nedre luftveier hyppigst hos barn under år.

Spedbarn rammes hardest og kan bli ganske medtatte med uttalt tung og hvesende pust. Lungebetennelse - Infeksjon i nedre luftveier, hyppigst viral årsak hos barn. Gir ofte raskt høy feber , tungpust og nedsatt allmenntilstand. En viktig hovedregel er at feber uten kjent årsak alltid skal konfereres med lege, og er en hyppig årsak til legekontakt.


Med feber mener vi rektaltemperatur på over grader. Alle barn under tre måneder bør undersøkes av lege dersom de har feber , uansett allmenntilstan forteller Arden. Små barn får lettere feber enn voksne.


Les mer hos Apotek 1. Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber.

Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen. Tett nese hos baby - Det er heldigvis ikke så ofte at spedbarn blir forkjølet, men når de blir det er det kanskje særlig nesetettheten som er plagsom. Spedbarn har liten evne til å klare å puste gjennom munnen, og når nesen tettes igjen av snørr eller slim er det svært ubehagelig for spedbarnet, sier Sivertsen.


Forskerne fant heller ikke denne gangen noe som tydet på at ankomst av tenner gir høy feber. Ved feber bør foreldre eller andre ansvarspersoner først og fremst utelukke andre mulige årsaker til den økte kroppstemperaturen. Barnelegen forklarer at temperaturreguleringen hos barn er mer ustabil og sårbar – og flere sykdommer vil ofte medføre høy feber hos barn, enn hos voksne. Barn er også mindre og noen infeksjoner er mer ‘omfattende’ og gir mer symptomer og høyere feber hos barn enn hos voksne.


Spedbarn som utsettes for kikhostevirus, kan ha behov for antibiotika, enten forebyggende hvis noen i familien er blitt syk, eller ved tidlige symptomer. Alle norske barn tilbys i dag vaksine mot kikhoste, første gang ved måneders alder. Skarlagensfeber Skarlagensfeber begynner ofte med feber , vondt i halsen, hodepine og oppkast.


Behandla därför inte feber hos ett barn som i övrigt mår bra. Du kan ge receptfria febernedsättande läkemedel om barnet är gnällig, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen. Feberforløpet hos barn kan variere avhengig av sykdommens art og alder. Selv om det er en markert infeksjon hos nyfødte, kan det hende at den ikke responderer med feber eller kan ha lav feber , mens eldre spedbarn og barn under år kan svare på en alvorlig bakteriell infeksjon eller overdreven feber opp til 4° C i et rimelig viralt bilde. Det begynner gjerne med et kort forkjølelseslignende forstadium med feber og rask utvikling av et rødt, lett opphøyet utslett på mage og rygg.


Det røde utslettet skal i løpet av et døgn bli til overflatiske blemmer, som lett sprekker og etterhvert tørker inn til skorper. Hos børn er temperaturreguleringen mere ustabil end hos voksne. Derfor ser man ofte, at sygdomme, som medfører høj feber med en temperatur over 40°C hos børn, ikke behøver at give feber hos voksne. Hvor sygt er et barn med feber ?

Vi har ingen medisiner som kan helbrede en slik infeksjon, og heller ikke vaksiner som kan forebygge disse vanlige infeksjonene. Derfor må vi slite med de vanlige symptomene som feber , vondt i kroppen, snørr, sår hals og eventuelt pustevansker de dagene som trengs til infeksjonen er utryddet av de naturlige kroppsfunksjonene. Den normale morsmelkavføringen er ganske flytende, og kan av og til misoppfattes som diaré. Diaré hos spedbarn viser seg derimot mer som illeluktende, misfarget vann – ofte sammen med nedsatt almenntilstan irritasjon og feber hos barnet. Oppsøk helsepersonell dersom du mistenker diaré hos det nyfødte barnet.


De vanligste utslett hos nyfødte og spedbarn Skurv, bleieutslett, nyfødtutslett er vanlige utslett. Det finnes noen utslett hos spedbarn som man bør være spesiell oppmerksom på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg