mandag 26. september 2016

Gravid diare magesmerter

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Magesmerter er et symptom med en lang rekke mulige årsaker.


Alt fra uskyldige luftsmerter til alvorlig og kirurgikrevende blindtarmsbetennelse kan gi akutte magesmerter. Ved graviditet må sykdom relatert til fysiologiske endringer under svangerskapet, eller hos fosteret, vurderes i tillegg til alle de øvrige årsakene til magesmerter. Disse symptomene kan gi viktig informasjon om etiologien.


Mange av tilstandene som forårsaker akutt abdomen, er potensielt livstruende. Sykdomsmønster og klinisk bilde er annerledes hos små barn og svært gamle. Hos gravide forskyves abdominalorganene, og smertelokalisasjonen kan være atypisk, se magesmerter i svangerskapet.


Selv om både smerter og plager som gravid er relativt normalt, er det enkelte typer smerter du bør være ekstra på vakt for, og enkelte smerter gir grunn til å kontakte lege. Bragstad påpeker at noen spedbarn kan reagere på kumelkproteinet, både i morsmelken og i morsmelkerstatningen. Hun anslår at det er rundt to til tre prosent av alle barn som kan reagere på kumelkproteinet. I noen tilfeller debuterer allergien tidlig med symptomer som oppkast, kraftig gulping, diare , magesmerter , hudutslett og pustebesvær.


Gravide pasienter med akutte magesmerter og feber representerer en diagnostisk utfordring. Her beskrives en pasient som illustrerer hvor vanskelig det kan være. En tidligere stort sett frisk førstegangsgravid år gammel kvinne med ukomplisert svangerskap i svangerskapsuke tok selv kontakt med fødeavdelingen etter tre dagers sykehistorie med smerter i høyre fossa iliaca og lyske.


Du har kanskje hatt diaré tidligere, men denne gangen er det annerledes. Du er gravid , og tarmen spiller ikke på lag. Er det grunn til bekymring? I utgangspunktet er det ikke farlig å ha diaré når man er gravid.


Det er forskjell på om man føler seg syk generelt, eller bare har diaré. Ellers er magesmerter en annen vanlig bekymring. Gravide blir naturligvis engstelige dersom de kjenner smerter i magen de ikke har kjent før.


Menstruasjonslignende smerter eller uspesifikke magesmerter rett over lysken er vanlig i svangerskapet. Noen får smerter midt i eller øverst oppe i magen. Slike smerter er ufarlige og blant de vanligste plagene i svangerskapet.


Kroniske magesmerter skyldes vanligvis irritabel tarm-syndrom, som er en godartet tilstand i den forstand at lidelsen ikke gir økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom, som kreft. Livskvaliteten kan imidlertid påvirkes betydelig. Er i uke på jobb i dag fikk jeg akutte magesmerter under lunsj.


Gravid diare magesmerter

Måtte løpe på do og ut kom det massevis med diaré. Frem til nå har jeg hatt tregere mage, men i dag eksploderte det. Hadde så vondt i magen at jeg satt og gynget på toalettet. Da jeg var ferdig var smertene borte, ikke vært på do siden.


Oppblåst mage gravid , treg mage eller forstoppelse. Grunnen til at gravide ofte får vondt i magen og opplever mageplager som luft i magen, treg mage eller forstoppelse, er at kroppen produserer en rekke hormoner under graviditeten. Hormonene bidrar til å gjøre vevet i kroppen bløtere, for å gjøre den i stand til å utvide seg. Alle har vondt i magen iblant, og årsakene til magesmerter kan være mange. Det er ikke alltid like enkelt å finne årsakene til magesmerter eller å stille en sikker diagnose.


Mange forveksler også tegn på at det faktisk er menstruasjonen som kommer og ikke at man er gravid. Det er klart at har man et sterkt ønske om å bli gravid og hele tiden tror man er det, så tenker jeg at det er naturlig at man leter etter tegn. Våknet til fra en liten dupp på sofaen for en times tid siden, med skikkelige magesmerter.


Bekymring og angst har også stor innvirkning på tarmfunksjonen. Nervesystemet blir aktivert ved stress som gir dårlig tarmbevegelse og magesmerter. Belastninger som økonomiske vansker, problemer på arbeidsplassen og samlivsproblemer er kjente stressfaktorer som kan påvirke tarmen. Noen ganger kan smertene komme i løpet av sekunder, andre ganger i løpet av timer. Akutt infeksjon i mage og tarm.


Klinisk diagnose basert på oppkast, diaré, magesmerter og feber i forskjellige kombinasjoner. Agens påvises sjelden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg