torsdag 20. november 2014

Sykemeldt 50 prosent

Sykemeldt 50 prosent

Sykepengene kan graderes ned til prosent. Perioder med graderte sykepenger regnes med i den tiden du kan få sykepenger, som er maksimalt uker. Tidsbegrensingen er altså den samme enten du er helt eller delvis sykmeldt. Jeg er altså sykemeldt.


Sykemeldt 50 prosent

Vi har en arbeidstaker som er prosent sykemeldt og som kun vil jobbe tirsdag, onsdag og torsdag. Kan vi kreve at han kommer og jobber litt hver dag? Graderingen må settes i en dialog mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og lege.


Sykmeldingsgraden må reflektere det man produserer: Det betyr at dersom arbeidsevnen din beregnes til å være prosent , må du være på jobb i så lang tid som du trenger for å få utført prosent av den jobben du gjorde før du ble syk. Personer med prosent gradert sykemelding har dermed størst risiko for å bli uføretrygdet. Det er tankevekkende at en så høy andel av de som er halvt sykemeldt mottar uførepensjon to år etter avsluttet sykepengeperiode, selv om de ikke har full uførepensjon, sier Grødem i pressemeldingen. Det kan være slik at man er på jobb hele dagen, men bare har prosent av sine arbeidsoppgaver. Hvis man er sykemeldt , kan man da jobbe dager i uka eller må man jobbe dager den ene uka og dager den andre?


Sykemeldt 50 prosent

Det er en utbredt misforståelse i arbeidslivet at en arbeidstaker som er prosent sykmeldt skal være på jobb halvparten av tiden, og få halv lønn fra arbeidsgiver. Dersom dette skal bli riktig må den ansatte arbeide 1prosent halve dagen. Det sier Infotjenesters trygderettsekspert Atle Torp. NAV utbetaler ikke sykepenger for et sykepengegrunnlag som overstiger ganger folketrygdens grunnbeløp (G).


Du får bare feriepenger for de første sykepengedagene i opptjeningsåret. Eg har bekkenløsning og ble sykemeldt. Da fikk eg beskjed av legen at eg kunne velge om eg syns det var best å være 1 på jobb men gjøre jobb, eller gå halve dagen.


Viss eg ein dag var heilt låst kunne eg gi beskjed og være hjemme, og gjerne jobbe mer de dagene eg var bedre i form. Treff andre voksne på møteplassen for oss over år. Har satt meg opp på ferie i vinterferien, men er nå sykemeldt.


Da kan jeg vel i utgangspunktet be om å få tilbake halve ferien, eller? Slik er det nødvendigvis ikke. Om en arbeidstaker bruker lengre tid på å utføre deler av sine vanlige arbeidsoppgaver, for eksempel bruker hele dagen på å utføre prosent av sine oppgaver, så skal arbeidstaker arbeide vanlige dager. Er man prosent sykemeldt skal tilstedeværelseplikte reduseres tilsvarende. Det er en forskjell om han er sykemeldt , eller om han har aktiv sykemelding.


Da skal han fortsatt være på jobb, men gjøre andre , lettere oppgaver av tiden. Jeg satte meg opp uker ferie i sommern. Dette ble gjort i januar omtrent. Litt etter blir jeg 1 sykemeldt. Ca uker før ferien, setter legen ned sykemeldingen til og jeg går inn i ferieperioden med sykemelding.


Hva skjer nå som jeg er sykemeldt ? For å ha rett til sykepenger fra folketrygden må man minimum ha en inntekt på prosent av grunnbeløpet (Grunnbeløpet per 0= 9kroner). Jeg var syk fra uke 7-og tapte da en halv månedslønn siden jeg ikke hadde fått jobbet en eneste ekstravkt. Spøsmålet mitt er, hva hvis jeg senere i svangerskapet blir sykemeldt av en eller annen grunn over lengre tid.


Før jul ble jeg sykemeldt pga stress som fører til oppkast. Avtalen er at jeg skal ha fri en dag per uke og jobbe korte dager. I nyttårsuken har hele kontoret fått fri mandagen, tvungen avspasering på nyttårsaften, helligdagen= fri, og så jobber jeg torsdag og fredag. Jeg arbeider nå og er sykemeldt.


Jeg jobber tre dager i uka og er ”syk” to dager i uka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg