mandag 3. november 2014

Tranebær gravid

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Hvert år bruker rundt fem prosent av gravide i Norge tranebær mot urinveisinfeksjoner.


For første gang har forskerne nå undersøkt om bruken av tranebær kan påvirke barnet i mors liv. Studien er basert på data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen og Medisinsk fødselsregister.

Spørsmål: En jordmor har henvendt seg til et apotek med spørsmål om gravide kvinner kan ta solhatt og tranebær. Forespørselen om bruk av tranebær kommer fordi jordmoren nylig har lest en anbefaling fra Statens institutt for folkehelse (Folkehelsa) om behandling og forebygging av urinveisinfeksjoner. Tranebær trygt for gravide. Stipendiat Kristine Heitmann slår i sin nye publikasjon fast at bruk av tranebær under svangerskapet ikkje er assosiert med auka risiko for fosterskade, men understrekar samtidig at påviste urinvegsinfeksjonar må behandlast med antibiotika.


Buccoekstrakter skal ikke brukes av gravide da det er mistanke om at det har abortfremkallende egenskaper. Hei kan noen hjelpe meg med denne? Plutselig fikk jeg litt hetta her, for jeg kom til å tenke på en ting.


Jeg tar tranebær ekstrakt (godt for urinveiene, heter de og jeg får dem på apoteket) hver dag.

Dette fordi jeg sliter med ubalanse i bakteriefloden der nede og får hyppige urinveisinfeksjoner. Personer som benytter blodfortynnende legemidler som warfarin (MArevan) bør kontakte lege før de begynner å bruke tranebær. Bør ikke brukes av personer som har hatt nyrestein. Gravide og ammende bør rådføre seg med lege før bruk av tranebær da det er begrenset erfaring med slik bruk. Mange gravide er redde for å bruke medisiner for å påvirke barnet i magen.


Her er noen tips om naturlige hjelpemidler, som tranebær , som er tradisjonelt brukt i folkemedisin. Les mer om tranebær her. I forbindelse med den nyeste JAMA-publiserte artikkelen, har Lindsay E. Nicolle skrevet en leder om dette temaet.


Hun mener denne nye studien er overbevisende og at produkter med tranebær ikke bør anbefales som forebygging mot UVI. Blant de som ble behandlet med tranebær , utviklet bare kvinner en ny infeksjon i løpet av perioden. Hos de som ikke fikk tranebær , opplevde hele kvinner, altså mer enn dobbelt så mange, en ny urinveisinfeksjon. De andre studiene underbygget også bærenes positive effekt. Gravide kvinner som har bakterier i urinen skal alltid behandles med antibiotika, selv om man ikke har noen plager.


Det er vanlig å anbefale med antibiotika ved kompliserte urinveisinfeksjoner, tilbakevendende urinveisinfeksjoner og urinveisinfeksjoner hos menn. Bakterier, som ikke trives i for sure miljø, ”skremmes” dermed vekk. Det er mulig at tranebær kan hjelpe mot infeksjonen, men virkningen er først og fremst forebyggende.


Kosttilskudd med ekstrakt av tranebær , blåbær,bjørkeblad og kjerringrokk.

Anbefales ikke til gravide og ammende, eller barn under år. RELIS har siden juni i år gitt råd om legemiddelbruk til gravide og. Det er imidlertid vanskelig å få oversikt over det nøyaktige forbruk, da produktene selges via apoteker, helsekostforretninger, dagligvarebutikker, over Internett og på postordre. Jeg har vært mye plaget av blærekatar tidligere, og allerede hatt en penicilinkur for det mens jeg har vært gravid.


Er det noen som har erfaring med bruk av tranebær kapsler ? Kan det være farlig å ta det ? De regnes som regel som underslekten Oxycoccus i slekten Vaccinium (), men noen plasserer dem i en egen slekt. Navnet skyldes kanskje at kronbladene er bøyd tilbake, slik at støvbærerne og griflene stikker fram som nebbet på en trane.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg