onsdag 19. november 2014

Barn sykdom

Sykdom som luftveisinfeksjoner, omgangssyke og liknende, vil normalt ikke gi rett til pleiepenger. Da kan omsorgspenger være aktuelt. Omsorgspenger er kjent som hjemme med sykt barn dager. Hvis sykdommen likevel blir så alvorlige at barnet behandles på sykehus, vil du kunne ha rett på pleiepenger.


Har du flere barn med kronisk sykdom eller funksjonshemning, har du rett til ekstra dager for hvert barn.

Du må søke for hvert av barna. Retten til ekstra dager gjelder ut kalenderåret barnet fyller år. Vanligvis er det bare foreldre og fosterforeldre som har rett til flere dager. Sykdommen opptrer ofte som små epidemier, særlig vinter og vår. Den forekommer hyppigst hos barn i aldersgruppen 5-år, men den kan ses hos personer i alle aldre.


Tilstanden er svært vanlig. Tid fra du smittes til sykdommen bryter ut, den såkalte inkubasjonstiden, er 4-dager. Pediatrisk autoimmun nevropsykiatrisk forstyrrelse forbundet med streptokokkinfeksjon, PANDAS, er en akutt sykdom hos barn der det ganske plutselig - i løpet av til timer - oppstår en tvangslidelse og som regel tics.

Tics er ufrivillige bevegelser (motoriske) eller ufrivillige lyder (vokale). Når et barn under år blir innlagt på sykehus, kan det bli behov for omsorg utover de dagene en har rett til omsorgspenger. Pleiepenger ytes når barnet er innlagt i helseinstitusjon, og når det trenger pleie etter utskriving, også ved mindre alvorlig sykdom. Er barna dine syke, har du rett til å være borte fra jobb i et visst antall dager med lønn. Hvor mange dager avhenger av en del forhol for eksempel hvor mange barn du har, om du er enslig forsørger eller om barna er kronisk syke.


Det er ikke uvanlig at alle barna i et miljø smittes, f. I andre lan spesielt i østen, er (EV71) en hyppigere årsak. Snakk med barna om sykdom i familien. Helseutfordringer er en del av livet barn tåler å snakke om. Når familien snakker om sykdommen , skaden eller avhengigheten er det lettere for barn og unge å mestre det som skjer.


Barn trenger åpenhet om sykdom. Vi vet at overvektige voksne har økt risiko for å få en rekke sykdommer. Hvorfor blir noen barn overvektige? Sykdom hos barn omfatter alle sykdommer hos barn og ungdom under år. Læren om sykdom hos barn kalles pediatri.


Foruten å diagnostisere og behandle sykdom , er man i pediatrien opptatt av å forebygge. Fahrs sykdom er en sjelden sykdom som kjennetegnes av symmetriske, tosidige forkalkninger i de dype nervekjernene i hjernen (basalgangliene).

De første symptomene kommer ofte i voksen alder, og sykdommen gir ofte økende motoriske vansker og økende nevropsykatriske symptomer med årene. Dette gir en karakteristisk heshet når barnet puster inn, og en tørr, ”bjeffende” hoste. Unntaket er barn med brennkopper som er så utbredte at de ikke kan tildekkes.


Brennkopper er en bakterieinfeksjon i huden. Vask området av huden som er angrepet og legg på bakteriedrepende krem. Andre pasienter kan være sterkt plaget av sin sykdom i årevis uten at tilstanden medfører fare for livet.


Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg