fredag 7. november 2014

Langvarig oppkast hos barn

Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber.


Akutt magesyke er plutselig løs og hyppig avføring enten alene eller sammen med kvalme, oppkast , mavesmerter og feber hos et ellers friskt barn. Diaré er når avføringen raskt blir uvanlig tyntflytende, ofte vanntynn, med -eller flere tarmtømminger i døgnet. Kreft hos barn utgår ofte fra umodne og primitive celler som likner fostervev. Leukemi behandles nesten utelukkende med cellegift (i sjeldne tilfeller også med stråling).


Ved langvarig feber, påfallende nedsatt allmenntilstand eller andre bekymringsverdige symptomer eller tegn må man oppsøke lege. Hos barn under måneder er feber et uvanlig funn som alltid skal medføre legekontakt. Diagnostikk og utredning. Ved et legebesøk grunnet feber hos et barn vil legen undersøke barnet nøye.


Luftveisinfeksjon, blant annet rhinitt, sinusitt, laryngitt, akutt bronkitt og pneumoni. Ofte periodevis hoste om natten. Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim. Krampeanfall uten feber. Plutselig oppstått sjeling.


Unormal rask vekst av hodeomkrets hos spedbarn. Isjiassymptomer (utstrålende smerter fra ryggen til bena) som ikke er vanlig hos barn. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon.


De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Dette er en akutttsituasjon som krever raskt legetilsyn. Lege skal også kontaktes ved kvalme og oppkast når man har kjent diabetes, og ved tilleggssymptomer som høy feber, magesmerter eller kraftig hodepine og påvirket allmenntilstand. Man bør ha lav terskel for å kontakte lege ved kvalme og oppkast hos små barn og eldre.


Hos nyfødte eller noen uker gamle spedbarn forekommer ikke gallefarget oppkast normalt og tyder på intestinal obstruksjon. Se også kvalme og oppkast hos barn. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn ( hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider.


Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn. Hoste er oftest ufarlig og skal vanligvis ikke behandles. Husk at det er viktig å drikke godt i denne perioden, da det er fare for at kroppen din blir dehydrert.


Drikk små slurker og ofte. Den klassiske presentasjonen av malrotasjon er gallefarget oppkast hos nyfødte eller spedbarn, og barn med gallefarget oppkast bør antas å ha malrotasjon inntil det motsatte er bevist. Abdominale symptomer og radiologiske funn hos et barn med malrotasjon med volvulus kan være subtile og uspesifikke, til tross for en svært alvorlig og potensielt livstruende underliggende tilstand.


HOS BARN : Spedbarn som får for mye mat fort. Sprutbrekninger hos spedbarn før ukers alder kan være uttrykk for pylorusstenose da overgangen mellom magesekk og tolvfingertarm, portneren, er for trang og må opereres. Ellers forekommer oppkast ofte i forbindelse med omgangssyke og virus-infeksjoner i mage og tarm. Infeksjon med coronavirus hos mennesker forårsaker vanlig forkjølelse i de fleste tilfellene.


Men noen coronavirus kan forårsake influensalignende sykdommer som kan få et alvorlig forløp, f. Min sønn på snart år har i en lengre periode (ca.uker) vært kvalm og uvel. Han kaster ikke opp, men blir stadig kvalm og vil ha med bøtte foran senga om kvelden, - for sikkerhets skyld. Har lurt på om det kan være psykisk, da det også har skjedd før skitrening, ved tidlig skolestart o. Har vært borti en jente som slet mye med kvalme, og til tider oppkast. Dette hadde foregått over lengre tid og med jevne besøk hos legen. Til slutt ble det røntgen på henne, og de oppdaget at hu hadde delvis forstoppelse som hadde vart ganske lenge.


Gikk på noen kraftige omganger med lactulose, og nå er jenta fin igjen. Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg