fredag 28. november 2014

Melkeallergi hos barn

I noen få tilfeller kan melkeallergi forårsake allergisk sjokk - som er en alvorlig og livstruende tilstand. Kumelk er den matvaren små barn reagerer hyppigst på, omtrent prosent utvikler allergi mot kumelkproteiner. Melkeproteinallergi hos barn er vanlig I dag. Ved å oppdage symptomene og gi barnet en melkefri kost med morsmelkerstatninger kan barnet bli symptomfritt. Ikke selvdiagnostiser barna med melkeallergi.


Melkeallergi hos barn

Det er viktig å utrede dette hos lege, og ikke bare gjøre egne antagelser, da det både er tungvint, dyrt og i noen sammenhenger også vanskelig for barnet å holde en melkefri diett, sier Joar Palmås, allmennlege og medisinsk ansvarlig ved Volvat Medisinske Senter. Hos eldre barn og voksne er allergi mot nøtter, gulrot, epler, pærer og andre steinfrukter samt skalldyr de vanligste typene. Laktoseintoleranse ser man vanligvis fra 3-års alder og senere, mens cøliaki kan debutere i alle aldre og forekommer hos rundt av befolkningen. Vi har flere former for melkeproteinallergi, og de kan variere i alvorlighetsgrad.


Det er ikke unormalt at man oppdager melkeproteinallergi hos spedbarn, men de vokser det ofte av seg i løpet av småbarnsalderen. Symptomene på melkeallergi kan være veldig ulike hos forskjellige barn , og de fleste symptomer som oppstår ved en melkeallergi kan også forekomme ved andre sykdommer og tilstander. Dette gjør at det av og til kan være vanskelig å knytte barnets symptomer til melk og forstå at det dreier seg om melkeallergi.


Melkeallergi hos barn

Vi vet lite om kosthold og vekstutvikling hos større barn som har hatt melkeallergi. Resultatene i denne undersøkelsen må tolkes med forsiktighet fordi utvalget er relativt lite og fordi kontrollgruppen neppe er helt representativ for norske – 10-åringer. Hos noen barn kan selv ørsmå mengder melkeprotein utløse alvorlige reaksjoner. Legen din vil veilede deg i hva barnet bør unngå, og eventuelt om barnet bør få melk under observasjon for å bekrefte eller avkrefte melkeallergi. Innen 4–års alder har de aller fleste vokst av seg sin melkeallergi (utviklet toleranse).


Reaksjon på melk hos unge og voksne skyldes som oftest laktoseintoleranse og ikke allergi. All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunforsvaret som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. De aller fleste vokser det av seg med aldreren, og under voksne har denne matallergien. Barn i magen Din baby Mer. Hos barn som ammes anbefales tilskudd av jod og Btil mor.


Mangel på andre mikronæringsstoffer som jern, sink og vitamin D forekommer også hyppig blant barn med melkeallergi. Melkeallergikere i må ha et kosthold helt uten melk. Tilskudd av vitamin D anbefales til alle barn for å sikre tilstrekkelig inntak. Hele til prosent av alle voksne mener at de reagerer på matvarer, men bare til prosent av alle voksne og 6-prosent av alle barn en bekreftet matallergi, ifølge Mattilsynet.


Kan jeg bruke geitemelk når jeg har melkeallergi ? Noen hevder at geitemelk tåles bedre og gir mindre allergisymptomer enn kumelk. Men proteinene i melk fra ulike dyrearter ligner hverandre, og derfor anbefales det at de med melkeallergi heller ikke drikker geitemelk eller melk fra andre dyrearter. Les mer om geitemelk og allergi. Tran gir både vitamin D og omega-3-fettsyrer, og anbefales til alle. Alle andre med melkeallergi anbefales i tillegg å ta B-vitamintilskudd eller multivitamintilskudd for å dekke behovet for vitamin B som det fins mye av i kumelk.


Hva er melkeallergi ? Ved melkeallergi reagerer kroppen på proteiner i melka. De fleste vokser av seg allergien til skolealder. Kontakt lege før du fjerner matvarer.


Typiske symptomer på melkeallergi kan være magesmerter og kolikksymptomer. Diare eller forstoppelse er vanlig og noen barn kan få blodig diare på grunn av såre slimhinner. Andre symptomer er hosting, surkling, utslett, slimdanning og pustebesvær.


Melkeallergi hos barn

Eksemoppbluss og elveblest i hud er vanligst hos sm barn. Nyttig vite om melkeallergi - NAAF s faktaark. Symptom på melkeallergi hos baby kan være oppkast, vondt i magen, diaré, utslett, eksem og astma. Det er forskjell på melkeprotein og melkesukker. Hos spedbarn kan blod i avfringen vre.


Det er vanlig å vokse av seg melkeallergi før skolealder. Rundt 2- av små barn har melkeproteinallergi, mens under av voksne har det. For å se om barn har vokst av seg allergien er det smart å jevnlig gjeninnføre melk i kostholdet, for å se om allergien fortsatt er der. Heldigvis er dette langt mindre utbredt enn det mange tror.


Det gjelder i hovedsak for barn under år (3- ) og de fleste vokser av seg melkeallergien før skolealder. Jeg har to barn med melkeallergi. Jeg prøvde også å la være å drikke melk når jeg ammet, men fikk ikke gode resultater før jen unngikk ALT med melk i. Det er skikkelig vanskelig, men verdt strevet når ungen ble helt eksemfri! Begge mine hadde helt like symptomer som ditt barn.


Vi fikk prikktesting når begge var seks mnd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg