tirsdag 26. juli 2016

Fjerde barnesykdom smitte

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Hva er den sjette barnesykdom ? Dette er en mild og ufarlig virussykdom som gir feber og utslett hos små barn. Den kalles også tredjedagsutslett eller tredagers feber, og den er også kalt fjerde barnesykdom. Legene omtaler sykdommen som exanthema subitum eller roseola infantum.


Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Viruset smitter via sekreter fra luftveiene, som gjerne spres ved hoste og nys. Man kan også smittes via blo for eksempel ved blodoverføring. Gravide kan smitte fosteret. Man er mest smittsom omtrent 5-dager fra man blir smittet, og smittsomheten varer da som regel rundt dager.


De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom. Utslettet ser gjerne ut som røde prikker og kan både være nuppete, men også flatt. Utslettet varer lenger enn ved fjerde barnesykdom , det brer seg mer utover og flyter mer sammen, sier Løvendahl Mogstad.


Smitte Det er usikkert hvor lett sykdommen smitter, men det kan være lurt å ta noen forholdsregler. De siste årene er sykdommen også omdøpt til den sjette barnesykdom , og inngår i en gruppe sykdommer med utslett som ligner hverandre. Den fjerde barnesykdom kalles også tredagersfeber eller roseola. De andre barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den femte barnesykdom. Den forårsakes av humant herpesvirus type (HHV-6) og til viss grad humant herpesvirus type (HHV-7) som begge tilhører samme subgruppe (roseolovirus) i familien herpesviridae.


Sykdommen ble første gang beskrevet i. Etter feberen kommer et utslett som varer i opptil fire dager. Kalles også den sjette barnesykdom (tidligere den fjerde barnesykdom ), tredagersfeber og roseola infantum. Forårsakes av humant herpesvirus type og 7. Inkubasjonstid 5–døgn.


Vanlig hos barn fra måneder til år. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr. Lar deg lyse og se inn i ørene. Søk lege dersom du er gravid og deres barn blir smittet. Feberen i seg selv er ikke farlig, men kan oppleves ubehagelig.


Noen barn orker ikke å ta til seg væske eller mat når feberen er høy. Det kan likevel være vanskelig å vite hva skal man se etter, og hvordan man vet at det nettopp er den fjerde barnesykdom det er snakk om. Under utbrudd vil det være risiko for smitte overalt i samfunnet, og den største risikoen vil oftest være smitte fra barn i egen husstand. Ved utbrudd på arbeidsplassen til en ikke-immun gravid vil det kunne være aktuelt å tilby omplassering etter individuell vurdering. Utenom utbruddsperioder er det lavere risiko for smitte.


Fjerde barnesykdom smitte

RØDLIG UTSLETT: Utslettet kommer stort sett den tredje dagen, og består av små lyserøde flekker på overkroppen, i ansiktet og på armer og bein. Fem til ti dager etter at barnet er smittet får det høy feber i to-tre dager. Tredagersfeber - den fjerde barnesykdom Kalles også tredagersfeber. I disse dagene har barnet bare feber og få andre symptomer. Deretter faller temperaturen samtidig som barnet får utslett.


Fjerde barnesykdom. Den­ne barne­syk­dom­men skyl­des her­pes­vi­rus og slår som regel ut i tre­da­gers­fe­ber og utslett. De fles­te barn får den fjer­de barne­syk­dom, men ikke alle er klar over at bar­na har hatt den, for­tel­ler Anne Røv-John­sen. Barn i alde­ren seks måne­der til tre år er mest utsatt.


Fjerde barnesykdom smitte

Det vil si tiden fra man blir smittet til sykdommen bryter ut. Dusjing kan lindre kløen, men unngå badekar da det kan spre smitten. Den gir høy feber i tre dager, ofte med litt rød hals i tillegg. Etter tre dager faller temperaturen brått, samtidig som det kommer et småflekket utslett, som ligner røde hunder, på hele kroppen.


Praktisk otoskop for hjemmebruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg