onsdag 20. juli 2016

Barn våkner tidlig

Barn vil naturligvis våkne tidlig fra tid til annen. Så hva skjer egentlig? Vår erfaring er at det kan være andre grunner til at deres små håpefulle begynner dagen før de skal. Jeg skal være her og passe på deg, men vi skal ikke stå opp enda.


Barnet kan jo ikke noe for at det våkner , så du må fortelle at det er i orden at han er våken og be ham om å være rolig slik at du kan slappe av, forklarer søvnterapeuten.

Teigen møter mange foreldre som er frustrerte fordi barnet våkner for tidlig. Våkner tidlig for å se barne -tv Hun tror også mange barn våkner tidligere i helgene fordi de vet at de får lov til å se på barne -tv, og at dette kan virke som en gulrot eller belønning for. Det kan være alle mulige grunner til at barn våkner så tidlig.


Ofte skyldes det sult, at det våkner av gammel vane eller at det rett og slett er ferdig sovet. Noen barn som har sovet urolig lenge og som endelig begynner å sove mer sammenhengende, kan også våkne veldig tidlig. De sover da mer enn før, men det er fremdeles natt.


Min er måneder, han sover aldri mer enn maks timer, ofte bare timer på natten.

Jeg hadde derfor en liten en som startet dagen altfor tidlig. Jeg fikk ofte råd om å legge enda tidligere for at han skulle sove lenger om morgenen, men for oss fungerte det tvert om. Dersom jeg legger han 18. Gutten min er et realt A-menneske. Han våkner gjerne 5:20-5:om morgenen, og sovner ikke igjen.


Ettersom han er blitt eldre kan han klare å holde seg i ro på rommet til mer normal oppvåkningstid (halv her i huset på arbeidsdager). Det er ikke uvanlig å våkne opp i løpet av natten, sier Hrubos-Strøm. Noen har lav oppvåkningsterskel og sover lett.


Det er vanlig at eldre mennesker våkner svært tidlig om morgenen. Dette kan skyldes en framskynding av døgnrytmen. Kl er fremdeles natt, og jeg står rett og slett ikke opp før absolutt tidligst kl 6. Har også innført dette fra dag med mine barn.


De er vant til at de ikke blir tatt opp med en gang hvis de våkner tidlig , og ligger fornøyde og leker en stund i senga si, hvis ikke de dupper av igjen. Prøv å kutte gradvis ned på formiddagsluren, for barn sover det de trenger i løpet av et døgn. Noen barn er A-msk, mine minste har alltid stått opp kl fra de var små,men sover stadig lengre nå:-) Barn trenger også et godt måltid å sove på ,slik at de ikke våkner for tidlig hvis de er sultne.


Hjemmelaga havregrøt med honning.

Det er et vanlig problem at barn legges for seint på kvelden. De som våkner veldig tidlig på morgenen, er ofte de samme som er overtrøtte når de legges. De får for lite søvn, og sovner gjerne i bilen på vei hjem fra barnehagen. Gjør de det, henter de seg inn igjen, og blir vanskeligere å legge på kvelden. Når barnet våkner tidlig skal du finne ut om han har behov for å sove litt til.


Hvis han setter seg opp i sengen, klar for en ny dag, har han sovet nok. Men om han gnir seg i øynene og virker utilfreds, er han fortsatt trøtt. Noen barn våkner tidlig fordi de blir vekket av for eksempel en ly og skal da kunne sovne igjen.


Hun forteller at de som er overtrøtte sover urolig, og ofte er svært trøtte når de våkner neste dag. Min søte gode åring har begynt å våkne så tidlig. Han sover heldigvis hele natta nå da.


Han legger seg som vanlig, kl. Har prøvd å drøye tiden litt om kvelden, men han våkner like tidlig. Han har alltid våknet mellom 6. Våkner du alt for tidlig om morgenen uten at du klarer å sovne igjen?


Heldigvis finnes det hjelp for slike søvnvansker. Karin Naphaug mener veldig mange norske barn legger seg for sent og ikke får nok søvn av den grunn. Mange er ikke hjemme før klokka fem, og synes det er for tidlig å legge barna klokka sju.


Hvorfor våkner jeg alltid klokken om natten? Behovet for søvn varierer fra barn til barn og det er ikke alltid lett å vite om barnet får nok søvn. Våkner barnet spontant til forventet tid om morgenen?


Virker barnet søvnig eller overtrøtt på dagtid?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg