fredag 22. juli 2016

Utvikling foster

Følg graviditeten uke for uke. Les hva som skjer med babyen i magen, og i mors kropp. Få gode tips til dere som skal bli foreldre hver uke i svangerskapet.


Gjennom de ukene (måneder) skapes et helt nytt individ. Ta deg gjerne også tid til å se den korte og informative filmen vår om fosterets utvikling. Livets første øyeblikk er magiske.

Når celleklumpen når frem til livmoren 4–dager etter befruktningen, har den stadig samme omfang som det ubefruktede egget (diameteren er knapt millimeter). Under mikroskopet ligner klumpen med sine mange små celler et morbær (latin morula), og dette stadiet av utviklingen kalles derfor morulastadiet. Menneskeverds nye film viser livets første øyeblikk. Se de unike bildene! Graviditet og fødsel involverer hele det kvinnelige forplantningssystemet, inklusive eggstokker, eggledere, livmor og skjede.


Etter at et egg har løsnet fra eggstokken og er befruktet, forflytter det seg langsomt gjennom egglederen til livmoren. I løpet av denne tiden begynner egget å dele seg inntil det har vokst til ca. Egget kalles nå en blastocyst og implanterer seg i. Vi vet likevel mye mer om hjernens utvikling enn tidligere.

Forskning på molekylnivå og moderne ultralydteknikk har gitt oss en bedre forståelse av hvordan sentralnervesystemet dannes i fosterlivet. Utviklingen av sentralnervesystemet, som består av hjernen og ryggmargen, begynner i svangerskapsuke fire (dager etter befruktningen). De fleste organsystemene er dannet ved slutten av sjette uke (uke 6) etter befruktning.


Fram mot slutten av åttende uke (uke 8) skjer det kun små forandringer med organene. Fra niende uke (uke eller svangerskapsuke 10) skjer det ikke flere vesentlige forandringer, og barnet kalles nå et foster. Fosteret bidrar til utviklingen. For lite fostervann (oligohydramnion) kan i alvorlige tilfeller føre til at lungene er underutviklede (hypoplastiske) og ikke-fungerende.


Et slikt fosteraktig fritt stadium kalles et larvestadium, og dyr med slike livsstadier sies å gjennomgå indirkete utvikling. Der dyrene gjennomgår en utvikling til de likner det voksne dyret slik at det ikke er noe larvestadium, kalles direkte utvikling. Alle vivipare dyr har direkte utvikling , mens ovovovipare og eggleggende dyr varierer. Råd til foreldrene om hva dere kan forvente dere, og tips til oppdragelsen.


Du kan klikke på play og la animasjonen gå av seg selv, med mulighet til å velge pause for å studere den aktuelle uken nærmere, eller du kan velge å klikke på pilene på hver side av illustrasjonen for å klikke deg ukevis fram og tilbake. Dette er svært viktig for normal utvikling av lungene. Her finner du informasjon om graviditetens første, andre og tredje trimester. Et foster vokser i uker, men i enkelte perioder vokser det mer enn andre. Her kan du se den gjennomsnittlige beregningen på størrelse av fosteret ut fra hvor mange uker det er.


Gravid uke for uke - fantastiske uker! I lengdesnitt ser embryo ut som et triangel. Sidene består av ryggen, taket av rhombencephalon (4. ventrikkel).

Fremre del inkluderer hodet, basis av navlesnoren og den embryonale hale. Oligohydramnion er en alvorlig tilstand for fosteret, først og fremst fordi årsaken ofte er alvorlig. I tillegg til dette er det slik at hvis fosteret gjennom flere uker har for lite fostervann rundt seg, blir det hemmet i bevegelsene og kan få forkortning av muskler og mangelfull utvikling av lungefunksjonen.


Et foster som er lite for alderen i forhold til svangerskapets lengde, defineres til å ha lav fødselsvekt (small for gestational age, SGA). Om barnet: Babyen er nå et foster ! I begynnelsen av denne uken er embryoet åtte uker gammelt. Alle indre og ytre strukturer er nå komplette, og embryofasen avsluttes. Barnet er nå et foster , og skal bare vokse og modnes frem mot fødselen.


Fingrer og tær blir tydeligere, og armer og bein er omtrent riktig plassert. Fra at være ingenting, til at blive et foster og til at komme ud af livmoderen måneder efter som en spillevende baby. Vi har her samlet fine videoer fra babycenter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg