fredag 22. juli 2016

Barn med diabetes

De aller fleste barn med diabetes har type 1. Da slutter bukspyttkjertelen i løpet av kort tid å produsere insulin, og kroppen blir derfor helt avhengig av å få tilført det blodsukkersenkende hormonet utenfra – med penn eller pumpe. Over av barn med diabetes mellitus har den insulinavhengige formen (type 1). Det forandrer livet for hele familien når et barn får diagnosen type 1- diabetes. Mange foreldre er bekymret for hvordan diabetesen kommer til å påvirke barnets liv.


Hvordan den kan komme til å påvirke fremtiden. Alle barn med diabetes har krav på hjelpestønad. Saken revideres når barnet fyller år, da stønaden som hovedregel skal opphøre. Små barn med diabetes anses å ha et så omfattende behov for tilsyn at vilkårene for rett til forhøyet hjelpestønad sats vil være oppfylt.


Skolen er rettslig forpliktet til å tilrettelegge slik at alle kan gå på skolen. Barn med diabetes har ulike behov, og hver enkelt bør derfor diskutere dette med barnets lege. Da jeg fikk diabetes , visste jeg ingenting om hva det var. Men jo mer jeg lærte om diabetes , jo lettere ble det å leve akkurat sånn som andre barn.


Barn med diabetes

Enten du er veldig ung eller en tenåring, så kan jeg lære deg om diabetes , hvordan livet er med diabetes og hvordan du kan snakke med andre mennesker om diabetesen. Ofte virker det som om det er flere spørsmål enn svar i begynnelsen. Noe av det viktigste for foreldre er barnas helse og velvære. Men ingen barn er født med diabetes type 1. De få det gjelder har såkalt medfødt diabetes , neonatal diabetes , det kan for eksempel være forskjellige former av genetisk diabetes som genmutasjon kalt kir. En insulinpumpe kan gjøre det lettere å balansere insulin og blodsukkeret, og den kan også bidra til å redusere hypoglykemi.


Vi støtter deg når du trenger det, og kjemper for bedre rettigheter og behandling for deg og alle med diabetes. Som medlem får du medlemsbladet Diabetes , medlemsforsikring og rabatt hos Interoptik, Odontia, Actic treningssentre, Roede AS og mange flere. Og en av tingene jeg har bitt meg merke i er hvordan foreldre behandler sine barn med diabetes. Jeg var nylig på EASD i Barcelona sammen med noen av de andre bloggerne som skriver for Lev med diabetes.


Barn med diabetes

Her ble vi sittende og snakke litt om nettopp dette. Erfaringene er like mange som det er foreldre til barn med diabetes. I et innlegg over to deler vil jeg ta for meg rettigheter for foreldre til barn med diabetes. Jeg har samlet de rettighetene jeg tror flest har behov for, og som jeg vet mine egne foreldre har benyttet seg av da jeg var barn.


For at barn med diabetes skal få oppfylt disse forskrifts- og lovmessige rettighetene må man å ta spesielle hensyn. Forholdene må legges til rette slik at alle som har ansvar for barn med diabetes får informasjon og nødvendig kunnskap om sykdommen (5). Et mysterium at flere norske barn får diabetes nå enn før.


Barn med diabetes

Forskerne mistenker at virusinfeksjoner, overvekt eller antibiotika er årsaken, men de har ingen klare svar. Type diabetes er vanligst blant barn og unge og behandles med insulin. Type diabetes rammer først og fremst voksne og har sammenheng med både arvelige faktorer og livsstil. Risikoen øker med alderen.


Antallet med type diabetes øker i befolkningen. Oppfølging hos klinisk ernæringsfysiolog i diabetes -teamet. Diabetesteamet mener at det er viktig å benytte seg av dette tilbudet for å få best utbytte av behandlingen på sykehuset. Att ha diabetes behöver inte hindra barnet från att kunna leva ett bra liv med samma aktiviteter som andra barn.


Att träffa andra kan hjälpa. Det kan vara en hjälp att möta andra som har liknande erfarenheter. Många barnkliniker har till exempel möten någon gång per år, för föräldrar till barn med diabetes.


Her er råd for behandling, senskader, kostråd m. Diabetes er en sykdom som skyldes at produksjonen av hormonet insulin er nedsatt eller mangler helt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg