mandag 21. mars 2016

Norske navnedager

Norske navnedager

Dette er en liste over norske navnedager sortert etter dato. Alle årets dager bortsett fra 1. Det er litt flere kvinnenavn enn mannlige navn som har en navnedag oppført - totalt er det 8navn på listen idag. Denne listen er også tilgjengelig sortert etter dato. Januar regnes som dagen da Jesusbarnet ble omskåret og båret frem for menigheten, tilsvarende dagens barnedåp og dermed som den dagen Jesus fikk navn. Navnedager i januar.


Norske navnedager

Fakta om norske navnedager. Grunnlaget for navnekalenderen er kirkelige minnedager, gamle merkedager(på primstaven), noen få kjente nordmenn og svensk praksis. Lurer på hvorfor ikke 1. Jeg er klar over at det er forskjell mellom f. Christos (Kristus) i Hellas, hvorfor ikke i Norge? Vasilis (Vilhelm på norsk ), hvorfor brukes ikke de samme?


Man beholdt imidlertid de mest kjente merkedagene som kyndelsmesse, jonsok, olsok, larsok og barsok. Jon er en nordisk og baskisk kortform av mannsnavnet Johannes, som kommer fra det greske navnet Ioannes, Gud er nådig. Husker du hvordan kjente fjes som Hege Schøyen, Anita Skorgan, Dan Børge Akerø, Roald Øyen og Hanne Krogh så ut før i tiden? Vi har hentet frem gamle bilder fra arkivet. Ukekalender Norsk ukekalender med ukenummer, helligdager, navnedager og flaggdager.


Ukekalenderen viser en oversikt over fridager samt annen relevant kalender informasjon nå og kommende år. Alt om navn og navnedager. Karl kommer fra det norrøne ordet karl, kar, mann og opprinnelig fri mann.


På svensk og dansk heter det fortsatt karl. I norrøn mytologi var Karl den første frie bonde, en av barna til Rig (også kjent som Heimdall). Hvorfor er navnedager større enn fødslesdager i Hellas , lurer du kanskje på.


Jeg fikk en forespørsel fra en ung norsk jente Kaja om grekernes forhold til helgenene her om dagen. Jeg sendte henne det jeg har skrevet om helgene og navnedager i bloggen. Men Kaja, her for du og alle dere andre en bedre innføring i temaet. Så det virket som det var en viss interesse blant det norske folk for å ha navnedag, sier navneforskeren. En norsk kalender med uker, navnedager og flaggdager.


Liste over norske navnedager sortert etter dato. Inneholder også liste over utbredelsen av norske kvinnenavn og mannsnavn. Sverige og Finland har det fortsatt. Her er en liste over norske navnedager , sortert etter årskalenderen: Januar 1. Vet du egentlig hvor høye kjendisene er? Ikke la deg lure av høye heler eller kameravinkler.


Norske navnedager

I dette galleriet gir vi deg svaret på hvor mange centimeter kjendisene måler på strømpelesten. Nå håper han at han kan få samme navnedag som norske Jomar. Et norsk firma fant opp kontrastvæske til bruk ved røntgen. Den ble verdensledende, og ga helt nye muligheter til å stille treffsikre diagnoser ved hjelp av foto.


Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg