fredag 4. mars 2016

Langvarig hoste hos barn

Kronisk hoste er mer enn bare en irriterende plage. Hoste er oftest ufarlig og skal vanligvis ikke behandles. Den kan ødelegge nattesøvn, og dermed gjøre folk uopplagte og slitne, gi oppkast, svimmelhet, ufrivillig inkontinens, og til og med brukne ribben.


Ofte periodevis hoste om natten. Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim.

Hos mange også hoste etter fysiske anstrengelser eller forsert ekspirasjon. Gastroøsofageal refluks. Hosteserier som kulminerer med en dyp og kraftig inspirasjon – et kik. Oftest vil dette være tørrhoste.


Det vil si at det ikke er noe slim som kommer opp ved hosten. Langvarig hoste hos barn. Hvis barnet hoster og hoster uten ukelange pauser innimellom, kan det være et tegn på astma.


Barn med astmahoste kan ha god allmenntilstan de spiser og drikker som normalt, men har altså en hoste som ikke gir seg.

Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn. Pusten er ikke alltid lett å vurdere hos barn siden hvor mange åndedrag barn normalt bør ta i løpet av ett minutt er avhengig av barnets alder. Les mer om tung pust hos barn. Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon, slimer de mye og kan få pustebesvær. Vi ser også av og til at barn kan få kikhoste, selv om det i vår del av verden blir vaksinert mot kikhoste gjennom den såkalte trippelvaksinen som tilbys barn på helsestasjonen.


Denne kan behandles med antibiotika. Barnehagebarn er mye syke, noen barn blir veldig syke med høy feber og nedsatt allmenntilstand av ufarlige virusinfeksjoner, mens andre barn blir kun lett syke uten feber og gjerne med snue og hoste som eneste symptomer, forklarer Hanne May. Som regel er barna friske igjen i løpet av en ukes tid. Hos voksne og eldre barn viser kikhoste seg som en sta og langvarig hoste. Hele prosent av all langvarig hoste hos voksne skyldes kikhoste.


Hosten sitter i lenge, i gjennomsnitt 1-måneder, den kommer som tilbakevendende anfall og er spesielt plagsom om natten. Dette kan være et tegn på astma. Tilsvarende kan utløses av allergi. Ved langvarig våt hoste hos førskolebarn er protrahert bakteriell bronkitt en vanlig årsak. Dersom dette gjentar seg, kan det være astma.


Tilstanden er relativt nylig beskrevet, og kjennskap til diagnosen kan bidra til riktig vurdering av barn med kronisk hoste , blant annet for at symptomene ikke skal feiltolkes og sykdommen behandles som astma.

Dyp klingende hoste i serier, eventuelt med kiking i inspiriet. Apnéperioder hos spedbarn. Modifisert form hos vaksinerte. Tørrhoste i katarrstadiet.


Koplikske flekker ved molarene på bukkale gingiva. Aktuelt hos ikke-vaksinert barn. Fremmedlegeme i luftveiene. Umiddelbar kraftig hoste og dyspné. På tross av anbefalingen om antibiotika ved lungebetennelse finnes det ikke noen sikker vitenskapelig dokumentasjon på effekt av antibiotika hos barn med denne infeksjonen.


Sykdomsforløpet er ofte langtrukket, med plagsom tørrhoste over 3-uker, men ellers mild sykdomsfølelse og lite feber. Det er imidlertid sjelden vi ser klassisk lungebetennelse blant barn nå, sier barnelege på Volvat, Kristin Jensen. Astma kan vise seg som langvarig hoste , særlig om kvelden og natta, hoste under og etter anstrengende aktiviteter eller anfall av tung pust med hoste. Hun sier videre at varselklokken også bør ringe dersom barnet har hoste kombinert med kortpustethet eller problemer med utpust.


Høre barnet hoste kan føre til at du bekymre deg, men betyr ikke nødvendigvis at det er et alvorlig problem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg