mandag 7. mars 2016

Abort grense

Abort grense

Når svangerskapsproduktet tømmes ut av livmoren ved medisinsk abort kan det være litt vondt. Det kan også være mer ubehag og plager etter en medisinsk abort. Fordelen er at man slipper å måtte få narkose.


Abort grense

Ulike reaksjoner kan komme etter en abort , enten med en gang eller på et senere tidspunkt. Fremprovosert abort , også kalt abortus provocatus, fremkalt abort , svangerskapsavbrudd og tilsiktet abort , kan foretas både før og etter fosteret er levedyktig utenfor moren. I det norske helsevesenet regnes grensen for skillet mellom abort og fødsel å gå ved den 22. Alle kvinner som oppholder seg i Norge har rett til å få utført abort. Abort er gratis for kvinner som er bosatt i Norge.


Kvinner som ikke er bosatt i Norge, men som er medlem av folketrygden eller er omfattet av gjensidighetsavtale med et annet lan kan få dekket utgiftene av folketrygden. Andre må betale for aborten selv. I alle fylker er det ett eller flere sykehus som har mulighet til å gjennomføre abort. Man kan gjerne kontakte sykehuset der aborten skal utføres direkte, uten å prate med andre i helsevesenet først om man er ønsker det. Ring ditt sykehus og spør om time for abort , så blir du satt over til de som tildeler time.


Etter at det ble kjent at den sentrale abortklagenemnda i enkelte tilfeller har innvilget abort etter 22. Helsedirektoratet ut at det nødvendig å presisere abortgrensene. Og helseministeren følger rådene fra direktoratet. Det har aldri vært tillatt med abort på på fostre i Norge etter grensen for levedyktighet.


Nå skal loven endres slik at abort blir absolutt. Selvbestemt abort gir ikke flere aborter , det gir først og fremst tryggere aborter. De landene med forbud mot abort er også de landene med flest aborter.


Abort grense

Derfor handler det ikke om ja eller nei til at aborter skal skje, det handler om å sikre at alle har tilgang på trygg abort , uansett inntekt og hvor man kommer fra. Begrepet abort brukes både om spontan abort og provosert abort. Tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom kalles habituell abort. Provosert abort er en kunstig fremkalt abort der et svangerskap blir avbrutt i den hensikt å hindre fødsel av et barn. Noen brukbar definisjon på grensen mellom abort og for tidlig fødsel har vi egentlig ikke.


Fremskritt i nyfødtmedisin skyver grensen stadig nedover. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler utgangen av 22. Høyre mener at dagens grense for selvbestemt abort , innen utgangen av uke 1 ivaretar de nødvendige hensynene mellom kvinnens rett til å bestemme over egen kropp og hensynet til det ufødte liv. Høyres løsninger: Beholde grensen for selvbestemt abort innen utgangen av uke 12. Vi vil ha en debatt om en grense på mellom uke og 22.


Men det viktigste er ikke når grensen skal gå, men hvem som skal ta valget. SV er tydelig på at vi vil fjerne abortnemndene. Det må i prinsippet bety at kvinnen selv skal kunne ta abort helt til det ikke lenger er mulig å ta abort , sier Kaski til avisen. SV og Rødt er de eneste partiene som har programvedtak om å flytte grensen for selvbestemt abort , til henholdsvis 16. Bjørn Backe, leder av Norsk gynekologisk forening, opplyser at de ikke har diskutert selvbestemt abort til uke 1 og foreløpig mener at dagens abortloven fungerer godt.


Ellers vil utrygge aborter fortsette å kreve kvinners og jenters liv. Slik det er i dag dør jenter og kvinner i stillhet, i skam og alene. Vi vil utvide grensen for selvbestemt abort til uke 24. Leger Uten Grenser utfører aborter når mors liv er i fare, men alltid i samråd med pasienten eller hennes familie.


Det handler om å harmonisere vårt regelverk med land som Nederland og Storbritannia som tillater abort frem til uke og 24. Det er mange land som går lenger enn Norge, og det er ingen grunn til at vi skal være mer konservative enn disse, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Men i Sverige er grensen for selvbestemt abort til og med uke 18.


Svenske kvinner som ønsker abort senere, mellom uke og 2 må søke om særskilt tillatelse hos en egen abortnemnd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg