tirsdag 24. november 2015

Kikhoste baby

Gratis frakt fra 6kr. Check out For The Baby. Kikhoste er en smittsom sykdom som forårsakes av bakterien Bordetella pertussis. Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen.


De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år. Kikhoste forårsakes av bakterien Bordetella pertussis i familien Bordetella, og regnes som en svært smittsom sykdom. Spedbarn er mottagelige for sykdommen fra fødselen av fordi moren ofte har lavt serumnivå av kikhosteantistoffer slik at lite blir overført via placenta. Andre steder i verden er kikhoste en relativt vanlig dødsårsak, særlig hos små barn. Slik er det heldigvis ikke i Norge, men Flem vektlegger viktigheten av å oppsøke lege i tide om det er mistanke om at barnet kan ha kikhoste.


Mange av dem som behandles for kikhoste på sykehus, er små barn, sier hun. Sykdommen starter gjerne som en hvilken som helst forkjølelse. Først har man et par dager med snue og føler seg dårlig.


Etter en ukes tid kommer hosten på grunn av bakterien som irriterer lungene. Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt spedbarn som kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene. Behandling med erytromycin har terapeutisk effekt dersom det gis tidlig i sykdomsforløpet, dvs.


Hvordan skiller man kikhoste fra normal hoste? Kikhoste skyldes infeksjon av bakterien Bordetella pertussis i luftveiene og lungene. Hvis en baby er yngre enn tre måneder er det ikke sikkert at den er sterk nok til å lage den karakteristiske lyden, og i stedet for vil den kanskje brekke seg eller gispe når den hoster. Andre tidlige symptomer de første 1-ukene kan være rennende nese, lav feber, en sporadisk hoste, apne. Symptomene ligner i denne perioden på en vanlig forkjølelse, slik at man ofte ikke mistenker at en pasient har kikhoste.


Hvis det i en barneinstitusjon er barn med kikhoste , må ikke andre barn under år få adgang dersom de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinert ganger med fire ukers mellomrom. Er barna over år, kan de godt opptas selv om de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinerte. Foreldrene skal likevel underrettes om smitterisikoen.


I Norge er kikhoste hos små barn sjelden grunnet høy vaksinasjonsgrad med effektiv vaksine. Vaksinasjon tilbys i spedbarnsalder og i 2. Kikhoste gir seigt slim, og hosten kommer i ”hostekuler”, noen ganger med ”kiking” ved innpust. Hosten varer i mange uker og kan gi alvorlige plager. Kikhoste rammer hovedsaklig luftveiene, og gir som regel kraftigere infeksjoner hos de minste barna og hos dem som ikke er vaksinert.


Tilfeller med kikhoste hos de minste barna har sunket de siste årene på grunn av vaksinasjon, men øker hos tenåringer og voksne. Vaksinene mot difteri og stivkrampe er basert på giftstoffer som bakteriene danner, men den giftige virkningen er fjernet. Vaksine mot kikhoste gis som en del av barnvaksinasjonsprogrammet i Norge og barn får sin første av tre doser når de er tre måneder gamle.


ACE-hemmere, som brukes mot høyt blodtrykk). Hvis du hoster i forbindelse med en infeksjonssykdom, vil det som regel gi seg etter til uker. Det var større utbrudd hvert fjerde til femte år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg