tirsdag 3. november 2015

Gravid lutefisk

Sylte: Så lenge den har vært skikkelig kokt, eller at kjøttet har vært frosset ned i -grader i to døgn så er sylte helt. Ja, gravide kan trygt spise lutefisk. Det er ingen kjente problemer med bakterier, parasitter eller fremmedstoffer, knyttet til lutefisk. Hun råder gravide til å være forsiktige med å få i seg for mye sukker og spise for mye fet mat i julen. Julematen kan ofte være tung å fordøye for gravide , som har en litt langsommere fordøyelse.


For mye salt mat kan også lettere føre til oppsamlinger av vann i kroppen når du er gravid , sier hun. Knipeøvelser vil ikke gjøre at du må tisse sjeldnere, men det vil forbedre evnen til å holde deg (hvis det er sånn at du begynner å lekke med en gang du blir tissetrengt, altså urgeinkontinens). Vi har funnet de beste drpene til lutefisk.


P tjukka Publisert i Kan jeg. Det er torsk som først har vært tørket og så blir det lutet og så dampet før servering. Lutefisk går fint for gravide å spise.


Røkt og gravet laks og annen fisk går fint an å spise så lenge det har vært ordentlig behandlet og er ferskt. Dette er fordi slike produkter kan inneholde bakterien Listeria. Gravide kan spise pasteuriserte harde oster som brunost og gulost.


Fisk og sjømat er også en viktig del av julematen. Dessverre er det ikke alle typer som anbefales når du er gravid. Vellykket lutefisk skal være lys og sammenhengende, uten for mye lutsmak.


Velg lutefisk med god kvalitet. Kostrådene på denne siden er fra norske myndigheter til gravide. Matportalens redaksjon svarer ikke på enkelthenvendelser fra gravide , men lagrer henvendelser slik at de blir tatt med i vurderingen når kostrådene skal revideres.


Har du spørsmål angående kosthold mens du er gravid , må du ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege. Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


Jul med barn i magen: Gravide bør ikke spise rakefisk. Så var det jul igjen, og norske bord blir fylt opp av ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Men er du gravid bør du unngå rakefisken.


Kvalmen kan være en reaksjon på sterke smerter. Det spises i snitt for lite fisk i Norge, også blant dem som er gravide. Regelen er at gravide kan spise det meste, så lenge det er varmebehandlet eller man er sikker på at det er rimelig ferskt og ikke har utløpt på datoen. Bortsett fra folat (folinsyre) som alle gravide anbefales å ta både før de blir gravide og i svangerskapets første tre måneder, finnes det ingen generelle råd for bruk av kosttilskudd.


Mange gravide har behov for tilskudd av D-vitamin, jern og jo avhengig av kostholdet og jernlagre tidlig i svangerskapet. Hver nordmann spiser minst ett måltid lutefisk i løpet av den etter hvert lange julesesongen. Fisken popularitet er dessuten økende.


Og det er heller ikke mange som tør påstå at lutefisken, altså lutet utvannet, tørket fisk, er en norsk oppfinnelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg