torsdag 19. november 2015

Amming og røyk

I følge Australian Breastfeeding Association er tiden mens du ammer, en svært gunstig tid å stumpe røyken på - og ikke bare for barnets skyld. For utskillelsen av hormonene prolaktin og endorfiner som blir utløst under amming , kan dempe de verste abstinenssymptomene. Røyking, snus og amming. Men klarer du ikke å slutte helt, er det best om du kutter ned så mye som mulig, og at du ammer FØR du tar en snus eller røyk.


Avdelingsdirektør for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, forteller at ved bruk av røyk eller snus under amming , vil nikotin og andre giftstoffer gå over i morsmelken og videre til barnet.

Spørsmål: Hei Jeg har dessverre begynt å røyke igjen etter fødselen. Jeg har en datter som er uker gammel, som jeg fullammer. Jeg er nå veldig nervøs for krybbedød pga min røyking. Jeg røyker ikke inne og jeg vasker hendene nøye etter hver røyk. Men nikotin går jo over i morsmelka.


Før jeg ble gravid så tok jeg meg en røyk av og til, sluttet helt med det når jeg ble gravid. Det føltes ikke bra.

Hei, jeg skal i bryllup og kunne tenke meg å ta et par røyk i den anledning, men ammer - kan jeg pumpe meg og kaste melken dagen etterpå og være trygg på at barna ikke får noe av stoffene i seg, eller lagres dette i melken over tid. Vi gir gratis informasjon, veiledning og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk. Snus og røyk i graviditeten kan ha skadelige effekter på barnet ditt.


Snusing øker risikoen for tidlig fødsel og dødfødsel. Men selv om du røyker eller snuser, er det viktig å amme. Når du bruker tobakk, går nikotin og andre giftstoffer over i morsmelken og videre til barnet. Etter graviditet og amming.


Alle barn plages av tobakksrøyk i rommet. De blir oftere forkjølet og får lettere ørebetennelse, bronkitt og astma. Barn og røyking hører ikke sammen.


Tenk også på gevinsten for deg selv: Du får bedre helse, penere hu mindre rynker og god luktesans, og du sparer mange penger! Ja, desverre er det slik at barn som puster inn andres røyk er mere syke. Litt større barn fra hjem der det røykes er mere borte fra barnehave og skole p. Slutta under svangerskapet (jeg fant ut at den lille var i magen uker på vei). Sluttet på dagen - og det var lett, fordi du da hadde noen du delte kropp med.


Jeg lurer på hvor lang tid det tar fra man spiser noe som man ikke burde når man ammer (kål, skalldyr, løk etc.) til det er ute av melken.

Hvor lang tar det fra man tar en røyk til de skadelige stoff. Nikotin kan også gjøre at morsmelken endrer smak, og du kan oppleve å få dårligere utdrivningsrefleks. For mange vil det å kutte røyken kunne gjøre det lettere å amme på en god måte. Foster, barn og ungdom anses som særlig følsomme for nikotin, og nikotin bør unngås i forbindelse med svangerskap og amming.


E-sigaretter med nikotin ser også ut til å øke risikoen for skadelige effekter på hjerte- og karsystemet hos personer med kjent eller ukjent hjerte- og karsykdom. Ved stor smitte­fare kan vaksinasjon likevel være aktuelt. I hvert enkelt tilfelle bør den reelle smitterisikoen – og nødvendigheten av å reise - veies mot den teoretiske risikoen en vaksinasjon innebærer. Vaksinasjon og amming.


For de fleste vaksiner foreligger det lite dokumentasjon om overgang til morsmelk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg