onsdag 9. oktober 2019

Rotavirus vaksine

Forebygging av gastroenteritt forårsaket av rotavirus hos spedbarn i henhold til det anbefalte barnevaksinasjonsprogrammet. Det samme gjelder andre barn med lav fødselsvekt. Rotavirus er årsak til om lag halvparten av tilfellene med diaré og oppkast blant sped- og småbarn.


Viruset smitter svært lett. Vanlig smittemåte er at barnet putter hånden i munnen etter at det har tatt på noe som er forurenset med rotavirus.

Vaksine mot rotavirus Publisert 15. Sammenheng mellom vaksine og invaginasjon kunne ikke utelukkes i de tre siste tilfellene, men de tre barna hadde god allmenntilstand da de ble utskrevet fra sykehuset. Det er hittil ikke meldt om noen nye eller uventede mistenkte bivirkninger som gir grunn til å endre gjeldende anbefalinger om bruk av vaksinen. Og til deg som mener den er unødvendig, sei det til venninna mi som holdt på å miste barnet sitt av rotavirus smitte, og samme med mamma som holdt på å miste søstera mi pga rotavirus. Før dei takk å få vaksina, søstera mi klarte seg så vidt bare pga ho er prematur, hadde mamma vert litt seinere til legen hadde ikkje det gått bra.


Rotavirus forårsaker diarésykdom hos spedbarn og små barn, spesielt i alderen til måneder. På verdensbasis er rotavirus en viktig årsak til alvorlig diaré hos barn under år, og årlig dør over 450. Ubehandlet rotavirussykdom kan være dødelig, men i Norge er god sykehusbehandling tilgjengelig, slik at dødsfall av rotavirussykdom er uvanlig, har Synne Sandbu, overlege på avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet, tidligere sagt.

Rotavirus er den viktigste årsak til alvorlig diaré hos små barn og fører til mer enn 450. Omkring halvparten av sykehusinnleggelser på grunn av diaré skyldes rotavirus både i industrialiserte land og i utviklingsland. Fra BCG- vaksine til en levende virusvaksine som injiseres bør det gå minst fire uker hvis de ikke settes samtidig.


Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før barnet ditt får denne vaksinen. Det inneholder informasjon som er viktig for deg. Innførte vaksine mot rotavirus. Tidligere undersøkelser på både dyr og mennesker har koblet virus til diabetes 1. Og et av virusene som har vært i søkelyset, er rotavirus – som gir kraftig omgangssyke hos barn.


Det er bred enighet om at den mest effektive måten å beskytte barn mot rotavirus på er gjennom en vaksine som er billig, tåler varme og kan gis uten sprøyte. Derfor var det enorme forventninger til klinisk utprøving av en vaksine med navnet BRV-PV i Niger. Alle spedbarn i Norge får tilbud om vaksine mot rotavirussykdom gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Dette har ført til en reduksjon i innleggelser av småbarn på i USA. Sykdommen er mest alvorlig for de minste barna opp til år.


Symptomene er diare, feber, oppkast og uttørring. Forsiktighetsregler Medisinsk behandling må være lett tilgjengelig i tilfelle anafylaktisk reaksjon etter administrering. Det foreligger ikke data om sikkerhet eller effekt vedrørende bruk til immunsupprimerte spedbarn, spedbarn med hiv-infeksjon eller som har fått blodtransfusjon eller immunglobuliner i løpet av dager etter dosering.


Rotavirus er en vanlig årsak til akutt gastroenteritt hos barn, bedre kjent som omgangssyke.

Rotavirus vaccine is a vaccine used to protect against rotavirus infections, which are the leading cause of severe diarrhea among young children. The vaccines prevent 15– of severe diarrhea in the developing world and 37– of severe diarrhea in the developed world. Det anbefales at barn som skal ha både rotavirus - og BCG- vaksine får begge vaksinene på 6-ukerskonsultasjonen på helsestasjonen. Det er ingen minimumsintervall mellom rotavirusvaksinen og andre vaksiner som ikke gis samtidig.


En ny vaksine utviklet av et indisk legemiddelselskap ble testet ut av Leger Uten Grenser i Niger med svært gode resultater. Den nye vaksinen mot rotavirus tåler varme, er billig, enkel å bruke og er særlig utviklet for bruk i fattige land hvor viruset er utbredt. Revolusjonerende vaksine fra India kan beskytte tusenvis av barn mot alvorlig. Premature barn er sårbare for alvorlig rotavirusgastroenteritt. Det er anbefalt å vaksinere de premature barna mens de ligger på sykehus, slik at de ikke blir for gamle til å vaksineres og blir utsatt for smitte med rotavirus ute i samfunnet.


Nå skal barn vaksineres mot rotavirus. Ikke-alvorlige bivirkninger var rapportert like hyppig i vaksinegruppene som kontrollgruppene som ikke fikk vaksine. Rotavirus förekommer i hela världen och kan ge en ibland allvarlig diarrésjukdom, framför allt bland barn.


Dette er et mer komplisert virus som smitter på mange ulike måter. Det er derfor vanskeligere å utvikle en god vaksine mot noroviruset, forteller overlegen. Selv om et det ikke er full enighet om at rotavirus -vaksinen skal innføres i vaksinasjonsprogrammet, har Karin Rønning vanskelig for å se gode argumenter mot den nye.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg