torsdag 3. oktober 2019

Øyekatarr spedbarn

Spedbarn får ofte øyekatarr rett etter fødselen på grunn av kontakt med bakterier i fødselskanalen. I tillegg kan de aller minste ha tette tårekanaler, noe som kan føre til at bakteriene skyldes dårligere ut av øynene. Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen. Litt pussaktig sekret (slim) i øynene er vanlig, særlig hos spedbarn.


Her er gode råd mot når barnet får svie og puss i øynene, samt svaret på hvor lenge barnet må være hjemme fra barnehage og skole. Dersom behandling av øyekatarr med antibiotika ikke gir bedring etter dager. Dette bør du gjøre. Ved hyppig ensidig øyekatarr hos spedbarn. Ved kontaktlinsebruk - det er viktig at en øyekatarr i slike tilfeller behandles raskt, fordi øyekatarren lettere kan utvikle seg til alvorlig øyeinfeksjon (hornhinnebetennelse).


Tror sønnen min har fått øyekatarr , han er rød på øyet og det væsker gulgrønt som størkner. Går dette over av seg selv, eller må det øyedråper til? Og er disse reseptfrie eller må man ha resept fra lege? Noen som kan hjelpe meg? Test for å diagnostisere konjunktivitt.


Selv om det finnes tester som avdekker årsaken til øyekatarren, er det sjelden leger bruker disse. Dersom symptomer på øyekatarr kommer tilbake hvert år på samme ti er det også sannsynligvis på grunn av allergi. Dersom spedbarn har symptomer på øyekatarr bør lege kontaktes raskt, da noen bakterier som gir øyekatarr kan føre til andre alvorlige infeksjoner hos spedbarn. Dersom du bruker kontaktlinser og får symptomer på øyekatarr. Slutt å bruke kontaktlinser i minst uker.


Ved øyebetennelse hos spedbarn , spesielt de første leveukene. Ved behov for rask, enkel og trygg legehjelp kan du kontakte lege på nett. Bare ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet av smittevern-hensyn holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt.


Spedbarn kan også ha blitt smittet med denne typen øyekatarr under fødselen, men det er relativt sjelden. Slike infeksjoner krever behandling med spesielle typer antibiotika. Rundt av spedbarn er født med tett tårekanal, vanligvis på det ene øyet, som gjør at øyet ikke renses effektivt.


Puss i øyet hos spedbarn : Puss i øyet er vanlig hos spedbarn. Som regel har spredning til andre barn i barnehagen startet allerede før barnet kommer til undersøkelse hos lege. Puss kan være normalt og vare i flere måneder uten at det er nødvendig å behandle dette med antibiotika. Puss i øynene hos spedbarn skyldes altså ikke alltid en øyebetennelse, men ved tette tårekanaler er det puss uten at det hvite i øyet er rødt. Hos fleste spedbarn åpnes tårekanalen i løpet av det første leveåret.


På 80-tallet var det vanlig å anbefale at spedbarna skulle sove på magen. Når man gikk over til å anbefale å sove på ryggen, falt forekomsten av krybbedød dramatisk. Nå har forskere funnet ut mer av hvorfor spedbarn ikke bør sove på magen. Henvis til øyespesialist ved akutt eller raskt forverret syn, ved terapisvikt, ved behandlingsresistent konjunktivitt hos spedbarn og ved infiltrater på kornea.


Gjør avtale på telefon. Oppfølging ved fastlege. Pasienten eller pårørende bes ta ny kontakt med lege hvis synet blir uklart, eller ved manglende bedring etter 2–døgn. Betennelse i øyets bindehinne.


Kan forårsakes av bakterier, virus eller allergi. Symptomer er ruskfølelse, tåreflo svie, kløe og rødt øye. Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg