onsdag 30. oktober 2019

Sjømat gravid

Sjømat gravid

Mange av matvarene som nevnes nedenfor, er lite brukt i et normalt norsk kosthol og vil derfor bare gjelde en liten gruppe gravide. Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser disse matvarene, er liten, men Mattilsynet anbefaler likevel gravide å følge rådene nedenfor. Skrevet av Siril Alm, forsker i Nofima. Mange gravide spiser for lite sjømat til å sikre seg selv og barnet god helse.


Planlegger du å bli gravid , er gravid eller ammer og spiser mindre enn to-tre fiskemiddager i uken, bør du lese dette. Vilt skutt med blyholdig ammunisjon kan inneholde rester av bly. Se Begrens inntaket av viltkjøtt med blyrester.


Fisk er en god kilde til mange næringsstoffer, og folk flest anbefales å spise mer fisk. Er det noen typer sjømat som er viktigere enn andre å spise under svangerskapet? Fisk og sjømat kan inneholde mikroorganismer eller fremmedstoffer som kan være skadelig for fosteret.


Unngå rakfisk når du er gravid , på grunn av skadelige bakterier. Gravide må derfor sørge for å få i seg nok næringsstoffer fra maten. Annen mat inneholder ikke mye av disse næringsstoffene, og i et vanlig norsk kosthold vil sjømat derfor være den beste kilden. Les også: Derfor er sjømat bra for deg som er gravid.


Det inkluderer mager hvitfisk, som for eksempel torsk, steinbit og sei, og omega-3-rik fisk – som blant annet laks, ørret og makrell. Bortsett fra folat (folinsyre) som alle gravide anbefales å ta både før de blir gravide og i svangerskapets første tre måneder, finnes det ingen generelle råd for bruk av kosttilskudd. Fisk: Gravide oppfordres til å spise fisk minst to ganger i uka, som resten av befolkningen.


Sjømat gravid

Også fisk i påleggsform er en god kilde til mange nyttige næringsstoffer. Som gravid er du allikevel sårbar for enkelte bakterier og miljøgifter i fisk. Se vår oversikt over hvilke fisketyper du kan spise som gravid.


Alkohol kan redusere fruktbarheten og øke risikoen for spontanabort. Gravide bør la være å drikke alkohol under svangerskapet. Bestill Mat hos Just Eat på nyttårsdag. Hundrevis av forskjellige restauranter.


Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


Gravide kan spise de fleste typer fisk og annen sjømat , men det er noen unntak. Mattilsynet gir råd for sjømat fra enkelte havner og fjorder, det er derfor viktig. Uploaded by Fisk ganger i ukaMarit Bjørgen venter sitt første barn og har i den anledning invitert lege og matskribent. Komiteen råder særskilt gravide å spise mer sjømat siden fisk bidrar positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn. Sjømat gjør deg raskere gravid.


Sjømat gravid

I tillegg er det påvist at barn av mødre som har spist nok sjømat i svangerskapet statistisk sett har høyere IQ og bedre verbale ferdigheter (3). Her får du en fin oversikt over spekemat i svangerskapet. Du kan spise kjøtt som gravid , men da er det noen ting du bør tenke over først. Men fordelene av å spise variert sjømat gir flere fordeler som overveier risikoen ved å spise det. I tillegg til omega- er fisk en god kilde til jo som mange kvinner og gravide har mangel på, og også andre mineraler som støtter nervefunksjonen.


Også kostholdet ditt før du blir gravid kan ha noe å si for svangerskapet. Resultater fra Den norske mor og barn undersøkelsen viser at blant annet fisk kan være med og forebygge alvorlig svangerskapskvalme. Noen av de som får i seg for lite er kanskje usikker på hvilken sjømat de kan spise. Som gravid kan du nesten spise all sjømat , med noen få unntak, sier ernæringsfysiolog Silje Steinsund i Lerøy. Prosjektet retter seg mot gravide i Fjell kommune.


De gravide fikk forespørsel om å delta i studien da de var på svangerskapskontrollen i uke eller uke 2 eller da helsesøster var på hjemmebesøket to uker etter fødselen. Studien er longitudinell og strekker seg fra 28. Tommelfingerregler for gravide og mat: Sjekk matportalen. Feil mat-produkter kan skade barnet, da det kan inneholde skadelige stoffer. Ikke spis rått kjøtt, og spis kun varme behandlet godkjent fisk og sjømat.


Husk å sjekke hvilke typer sjømat du kan spise da det finnes noen unntak. Viktige kilder til jod i kosten er melk, meieriprodukter, fisk, sjømat og salt som er tilsatt jod. Gravide som utelater disse matvarene, kan ha lavere inntak av jod enn anbefalt.


Da kan det være behov for tilskudd som inneholder jod. Snakk med jordmor eller lege om dette. Bra å spise: Melk, meieriprodukter og sjømat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg