torsdag 10. oktober 2019

Hånd fot munnsyke

Hånd -, fot - og munnsykdom er en virusinfeksjon med utslett i munn, hender og fotsåler. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier. Mange forveksler hånd -, fot - og munnsykdom med munn- og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus.


Men munn- og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker. Sykdommen er dessuten ufarlig for mennesker hvis de skulle bli smittet.

Men det er altså ikke det samme som hånd -, fot og munnsyke. Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals. I de aller fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv innen en uke. Utbrudd av hånd -, fot - og munnsyke er ikke uvanlig hver sommer og høst. Myalgia epidemica er i dag en sjelden sykdom.


Man er mest smittsom helt i starten når man er smittet, altså før man vet at man har sykdommen. Derfor er det vanskelig å hindre spredning av hånd -, fot - og munnsykdom. Tiden det tar fra man.

Innen blemmene viser seg, har barnet hatt et par dager med forkjølelsessymptomer, lett feber, og noen barn har litt diaré. Svar: Hånd - fot -munn-sykdommen kommer, som du sier, av viruset Coxachie A virus. Det rammer helst småbarn, men også eldre barn og voksne kan få det. Ofte går det i små epidemier.


Det må ikke forveksles med munn og klovsyke, som riktignok en sjelden gang kan smitte mennesker, men som er noe helt annet. Den eneste måten å forebygge smitte på er hyppig håndvask, sier Knut Øymar. Inkubasjonstiden er på noen dager.


Det betyr at den stilles på bakgrunn av pasientens symptomer og tegn, uten krav om videre undersøkelser. Legen stiller vanligvis diagnosen hånd -, fot - og munnsykdom ut fra pasientens symptomer og tegn. Det er ikke nødvendig med ekstra undersøkelser.


Tidlig denne uka ringte de fra barnehagen og fortalte at de hadde hånd - fot - og munn-sykdom. Vi valgte å la Sara være i bhg likevel. Men når jeg leser på symptomene for denne sykdommen, stemmer det ikke med Sara. De forårsakes av ulike virus, den ene tilstanden rammer mennesker, den andre dyr.


Hånd -, fot -, og munnsyke begynner ofte med feber og dårlig matlyst, før det går over til røde, små flekker som får blemmer i midten. Som navnet tilsier, setter flekkene seg på hender,. Har man hatt hånd -, fot - og munnsyke bruker man sjeldent å få det på nytt.

Skulle det skje blir omfanget som regel blir mindre. Sykdommen kommer vanligvis i mindre epidemier med noen års mellomrom ved skole- og barnehagestart. Mild utslettsykdom som vanligvis forårsakes av Coxsackie A16-virus.


Vanligst hos barn og opptrer ofte som mindre utbrudd i. Tidlige symptomer er feber, sår hals, dårlig appetitt og generell sykdomsfølelse. En til to dager senere oppstår det små blemmer og sår i munnen og på tunga. Etter hvert oppstår det et utslett på hendene og ofte også på.


Utslettet ved hånd-, fot- munnsyke klør imidlertid som oftest ikke i motsetning til vannkopper. En del av barna vil også få feber, men sjelden over 35°C. Hånd -, fot og munnsyke skyldes et virus som smitter ved kontakt med spytt, slim og avføring fra en som er smittet.


Det har fått navnet sitt på grunn av de små sårene som dannes på hender og føtter, samt i munnen. Det er en vanlig sykdom for barn under år selv om også voksne kan få en mildere form av viruset. Hvordan fikk babyen min hånd -, fot - og munnsyke ? Jeg tror jeg har fått hånd - fot - og munnsyke. Stemmer med det jeg leser om sykdommen. Jeg har en datter på måneder som hadde blemmer i rompa og på knærne, men tenkte bare at det var noe hun hadde spist eller at det var vanlige kviser.


Helt til jeg også fikk disse på knærne, så i hendene, på ene albuen, rompa, i munnen og på føttene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg