søndag 11. februar 2018

Hva skal blodsukkeret ligge på

Hvis blodsukkeret ligger kan du trygt spise samme type og mengde mat igjen ved senere anledninger. Ved kontroll av diabetes gir langtidsblodsukkeret en bedre indikasjon på hvordan blodsukkeret ligger enn en enkeltstående måling. Mange fastleger har hurtigtest på kontoret for å måle HbA1c.


I henhold til helsedirektoratets retningslinjer for behandling av diabetes anbefaler man for de fleste pasienter et HbA1c-nivå rundt (3). Et normalt fastende blodsukker ligger mellom -5. Vi kjenner til at blodsukkeret stiger raskere ved inntak av såkalte raske karbohydrater, for eksempel sukker og søt kjeks enn ved inntak av fiberrik mat.


Fastene skal det ligge på mellom og 5. Og det skal ikke gå over etter et måltid. Det tar gjerne opptil timer etter et måltid før sukkeret er på topp avhengig av hva du spiste selvfølgelig. Går du over får du gjerne sukker i urinen.


Hva skal blodsukkeret ligge på ? Om jeg så spiser masse godis og drikker brus, så går det ikke over 4. Veldig fornøyd med det. Etter et måltid med høyt inntak av karbohydrater, kan blodsukkernivået stige til 7–2. Hvor ofte og når man skal måle blodsukkeret vil være avhengig av type diabetes, diabetesvarighet og type behandling. Ved jevne mellomrom bør en få testet langtidsblodsukkeret (HbA1c) på legekontoret.


Dette gir et bilde av det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste 2-månedene. Langtidsblodsukker, fastende blodsukker og glukosetoleransetest – hva ligger bak begrepene og hva sier de om helsetilstanden? En av våre pasienter med diabetes var bekymret fordi at den gode utviklingen i det fastende blodsukkeret hadde snudd.


Tidligere hadde hun etter kostomlegging klart å få blodsukkeret ned fra diabetiske nivåer til å være innenfor normalområdet. Er der ellers tidspunkter, hvor man bør måle blodsukkeret ? Har man det skidt, eller har man på fornemmelsen, at blodsukkeret enten er lavt eller højt, bør man måle blodsukkeret. Dette er for å regulere hvor mye insulin man skal injisere for å holde blodsukkeret på et gunstig nivå.


Jo oftere man måler blodsukkeret , jo bedre kontroll får man over sin egen diabetes. Jeg har lenge tenkt på å skrive om alle de faktorene som faktisk påvirker blodsukkeret til oss med diabetes. Jeg har tenkt og grublet og kommet fram til at det faktisk er veldig mye som kan skrives om når det gjelder dette temaet. Depresjon er antatt å være relatert til biologiske, genetiske og miljømessige faktorer som alle jobber sammen for å forårsake denne endringen i humør. Måler alltid om morningen og da bør blodsukkeret ligge et sted mellom 3. Ellers måler jeg før måltid for å beregne hvor mye insulin jeg skal ta.


Har en grunndose som legen har regnet ut, og tar mer eller mindre ut i fra hvordan blodsukkeret ligger. På denne måten regulerer insulinet blodsukkeret. Når de insulinproduserende cellene blir ødelagte, opphører sukkertransporten inn i cellene, og sukkeret hoper seg opp i blodbanen.


Type 1-diabetes har en viss arvelig tendens. I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Hjernen og de røde blodcellene kan ikke unnvære glukose.


Blodsukkeret vil da stige. Et omfattende reguleringssystem sørger for at blodsukkeret holdes på et nivå som er tilstrekkelig for disse vevene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg