tirsdag 20. februar 2018

Hvordan smitter omgangssyken

Hvordan smitter omgangssyke? Sykdommen kan også overføres ved dråpesmitte fra en syk person som kaster opp. Overføring av sykdommen kan skje: Ved direkte kontakt mellom personer.


Tilstanden skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og det er flere ulike virus som kan forårsake dette. Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.


Viruset smitter på flere måter, men person til person er den vanligste. Hyppig er også smitte fra mat og vann. Flere ulike typer matslag kan bringe smitte f. SVAR: Hei gutt 1 Nei, det stemmer at omgangssyke er smittsomt før symptomer, men det er også veldig smittsomt så lenge man har oppkast. Symptomene pågår i ett til tre døgn. Hvis man har hatt sykdommen før kan man få en kortvarig beskyttelse eller immunitet, men man kan bli syk flere ganger.


Hvordan smitter omgangssyken

Slik smitter omgangssyken. Omgangssyken begynner svært raskt med oppkast, diaré og magesmerter. Kan man bli smittet av omgangssyke hvis er med en som er i inkubasjonstid? Blemmer på leppa etter omgangssyke, lurer på om dette er herpes? Smitter soppinfeksjon partneren?


Kan man sove over hos noen med halsbetennelse eller smitter man den andre? Ifølge FHI kan smitte skje fra person til person via uvaskede hender, og fra kontakt med forurensede overflater, som for eksempel dørhåndtak og vannkraner. Det går også an å bli smittet via små dråper som dannes ved oppkast, som andre puster inn.


Virus og bakterier spres stort sett på samme måte. En smittebærer kan spre smitte via dråper – ved å hoste eller nyse ut i luften – ved direkte kontakt med andre, eller ved å røre ved gjenstander og etterlate smittestoffer på dem. Noen infeksjonsstoffer sprer seg fra dyr eller dyreprodukter, for eksempel via kjøtt eller egg.


LES OGSÅ: Godteskålen kan gjøre deg syk. I tette miljøer som i barnehager og på sykehus sprer sykdommen seg raskt til mange, både pasienter og personale. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Er den begynt å gå rundt deg? Nå er det sesongtopp for noroviruset.


GÅR OVER: - Hos de aller fleste vil omgangssyken gå over av seg selv i løpet av et par dager. Det smitter lett, er ubehagelig og tømmer deg helt. Man kan også oppleve å få muskelsmerter, hodepine og feber. Har du noen gang hatt omgangssyke glemmer du ikke hvordan det er. Men hvordan kan du unngå smitte når kanskje halve familien er nede for telling inne på badet?


Det medisinske nettstedet Lommelegen. Her forklares det hvordan du best mulig kan snike deg unna omgangssyken. Forkjølelsesvirus kan spres både ved direkte kontakt, for eksempel ved å håndhilse med en smittet person, og indirekte kontakt ved å ta på noe som allerede er blitt tatt på av en syk person som hadde virus på hendene. Klamydia er mest utbredt hos unge under år. Infeksjonen kan, dersom den ikke behandles, føre til redusert fruktbarhet hos kvinner.


Lusesmitte skjer ved at lus, oftest voksne lus, kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Lus kan ikke hoppe, men kryper fra hårstrå til hårstrå. Hvis lusa kommer bort fra håret er det svært liten sjanse for at den vil kunne etablere seg på et nytt hode. Det er ikke mulig å bli hivsmittet gjennom vanlig kroppskontakt, gode klemmer og nærhet.


Hiv smitter heller ikke ved kyssing.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg