torsdag 1. februar 2018

Dikt og rim

Dikt og rim

Diktets rim og rytme har med ordenes stavelser og lydmønstre å gjøre. Barn elsker regler, dikt og vers som rimer. Kos dere i lag med regler, rim og vers dere finner her!


Her er noen vennskapsdikt:. Vennskap er sterkere en du tror Et vennskap gjør livet lettere en du tror. En venn er til å stole på, hvor som helst når du trenger dem. Men av og til så kommer det onde mørke dager der du trenger en venn. Fullrim eller helrim er den typen man vanligvis forbinder med dikt med rim og fast rytme.


Et fullrim innebærer lydlikhet mellom to (eller flere) ord fra og med vokal og etterfølgende trykksvake stavelser. Mange av disse reglene husker jeg fra jeg selv var liten, og barn elsker rim og regler :) REGNEVÆR! Det drypper og drapper og spruter. Nå som solen endelig har snud er det mer opphold og mindre slud snøen som smelter er våt og kram, og fjorårets hundedritt kommer endelig fram.


Dikt og rim

Jeg står og graver, du står og graver, hun står og graver, han står og graver, vi står og graver, de står og graver. Dette er ikke et vakkert. Plopp - sier regnet på min paraply. Heldig er det som i tønna kom, for der sier regnet: trom trom trom! Vi hopper i vann, vi triller i sand.


Sikk - sakk, vi drypper på tak. Tikk - takk, det regner i dag. Regn, regn, regn, regn. Rim i busk og rim i trær, rim i denne sangen her. BUKKENE BRUSE VAR LEI AV OG TRIPPE!


Dikt og rim

Bukkene Bruse var lei av og trippe og trampe på broen: Å la oss få slippe! Til seters til seters å gjøre oss fete, se hvordan vi eser, for mye å ete! Sanger rim og regler blir brukt hver dag i barnehagen, både hos de store og de aller minste barna. Repetoaret varierer alt etterson hvilken årstid vi befinner oss i. Et sted for dikt , rim og regler for små og store.


Og noen observasjoner om verden rundt oss. Rim gjør slik at diktet virker flott og lyrisk, og at det blir enklere å huske diktet. Blar man i fanen til høyre, den med arkiv, så vil man se alle måneder bloggen har eksistert, og hvor mange dikt som er postet den måneden. Og to, og tre, og fire.


Dikt og rim

Man kan gå inn i eldre måneder, og se hvilke dikt som ble postet da. Det står et tall, og det tallet er hvor mange dikt som ble postet. I noen dikt er vil allitteraterasjon og assonans være en sentral del av rimmønsteret i diktet. Diktene fra den eldre Edda er eksempler på dikt uten endrim, men med fast bruk av allitterasjon. Når du trasker ned langs livets vei og stormen plutselig tar tak i deg hold deg da godt fast i en venn og husk at været alltid stilner igjen.


Dikt om vennskap – av 20. Dersom du heller ønsker forslag til en kort tekst, kan du finne dette på denne siden: Tekster til en venn. Et dikt trenger ikke å inneholde rim , selv om dette er en fin måte å skape rytme på.


Du kan også skrive dikt med rytme uten rim , for eksempel ved å veksle mellom trykklette og trykktunge stavelser. I dette diktet av Tor Åge Bringsværd er det rekkefølgen på ordene som skaper en rytme, selv om det ikke er noe rim her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg