tirsdag 20. februar 2018

Omgangssyke barn

Omgangssyke barn

Norsk robotteknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr. Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen, en vanlig årsak til diaré og oppkast. Barn er spesielt utsatt på grunn av dårligere utviklet immunforsvar. De fleste barn har gjennomgått minst én infeksjon før de når fem års alder.


Omgangssyke barn

Barn som har hatt omgangssyke tidligere, blir delvis immune mot smitte senere. Hos barn som legges inn med omgangssyke på norske sykehus, påvises rotaviruset hos rundt halvparten. Det tar vanligvis to–tre dager fra at barnet smittes til at infeksjonen bryter ut. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré.


Alle aldre kan smittes av omgangssyke , men barn er ekstra utsatte. Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast, med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon.


De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Ikke alle barn må være hjemme i timer etter omgangssyke Nå er høysesongen for omgangssyke i gang. Sjekk hvem som må være hjemme ekstra lenge etter oppkast og diaré.


Jo yngre barna er, desto mindre skal det til for at du bør kontakte lege. Det er høysesong for omgangssyke og akutt diare. De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage. Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne.


Passerer feberen grader og barnet er preget av den høye temperaturen kan det være aktuelt å gi febernedsettende for å bedre allmenntilstanden. Smittevern i barnehage og skole. Her finner du informasjon og råd til foreldre og personale om å forebygge infeksjoner og skadedyrangrep.


I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til det er feberfri. Diaré med eller uten brekninger. Barn med akutte diarétilstander kan vende tilbake til barnehagen døgn etter at de har blitt symptomfrie. Dette gjelder også bleiebarn.


Barn som er yngre enn tre måneder gamle, får sjelden tarminfeksjon. Men omgangssyke er farligst for små barn og eldre mennesker. Små barn kan bli helt slått ut av omgangssyke , og da gjelder det å være påpasselig slik at barnet ikke blir dehydrert.


Da har ikke barnet omgangssyke. Det er ikke rart denne regelen ikke respekteres når folk overdriver sånn. Ikke bruk opp sykt barn -dagene på å være hjemme med friske barn. Barn med omgangssyke bør holdes hjemme ved symptomer og kan ikke dra tilbake til barnehagen før timer etter at barnet er blitt friskt. Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk.


Oppkast og diaré ( omgangssyke , gastroenteritt) Bakgrunn: Oppkast og diaré ( omgangssyke ) er vanlig i småbarnsalderen. Både små og store rammes, men sykdommen kan være farlig for de minste. De aller fleste episoder med oppkast og diaré er forårsaket av virusinfeksjoner. Det vanligste viruset i småbarnsalder er rotaviruset. Alle barn skal få vaksine mot omgangssyke.


En vaksine mot rotavirus, som kan forhindre at norske barn får alvorlig omgangssyke , skal nå inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Behandling av omgangssyke. Det finnes ingen kur mot omgangssyke , men man kan behandle noen av plagene man opplever.


Omgangssyke barn

Dehydrering kan oppstå, særlig hos små barn og eldre, og det er viktig å få i seg nok drikke. Et råd er å drikke vann ofte, i små mengder. Brus og søt saft kan forverre diaréen, men kan gis om man tynner den ut med vann. Små barn med uttalt diaré og oppkast som er syke og medtatte bør tilses av lege. Det samme gjelder for voksne med kraftige symptomer og nedsatt almenntilstan forteller Lange.


Det viktigste du kan gjøre for å forebygge dehydrering, er å gi barnet rikelig med drikke straks barnet får diaré.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg