tirsdag 3. mai 2016

Blødning graviditet

Blødning under graviditeten kan ha mange ulike årsaker. Rundt en av fire av alle gravide opplever blødning i de første ukene av svangerskapet. To til tre av ti kvinner som føder til termin, har hatt blødning tidlig i svangerskapet.


Når det befruktede egget festes i livmorveggen, vil til prosent blø. I de fleste tilfeller er blødninger tidlig i svangerskapet ufarlige, mens blødninger senere i svangerskapet alltid bør.

Blør du, skal du alltid ta det på alvor. Svangerskapslengde og mengden blødning må vurderes. Småblødninger i form av litt rosa på papiret når du tørker deg, eller en liten dråpe i trusa, er vanlige og som regel ufarlige.


De typiske tegn på denne tilstand er mavesmerter, udebleven menstruation og sparsom blødning fra skeden. Smerterne sidder som regel i den side, hvor graviditeten har sat sig fast. Tegn på svangerskap utenfor livmoren er magesmerter (vanligvis på den siden egget har festet seg, og kan stråle opp i skulderen), uteblitt menstruasjon og sparsom blødning.


Uoppdaget kan egglederen sprekke og medføre sterke smerter.

Symptomer på graviditet som kvalme og spreng i brystene, er vanligvis lite framtredende. Magesmerter ved graviditet Blødninger etter uke 12. Selv om du har passert uke 1 kan lettblødende slimhinner forekomme hele veien i svangerskapet.


Stor blødning uten smerter, eller blødning blandet med koagler eller graviditetsprodukter, i første halvdel av svangerskapet. Et tegn på graviditet er for mange at de plutselig ikke orker å spise enkelte matvarer, for eksempel kaffe eller sterk mat. Hva dette skyldes er usikkert, men man antar at det også kan ha sammenheng med hormonforandringene i kroppen.


Blæremola kan gi blødning og noen ganger smerter. Magen vokser raskere enn ved en vanlig graviditet. Det kan komme blærer ut av skjeden. Forliggende morkake.


Fører til blødning uten smerter. En relativt stor andel kvinner med ektopisk svangerskap bruker spiral, eller minipille med lavdosert gestagen. Men faktisk bløder mange en lille smule undervejs i forløbet. Her fortæller jordemoderen dig, hvornår du skal være på vagt, og hvornår du kan tage den en lille smule mere med ro, hvis det sker for dig. Omtrent en fjerdedel av dem som føder til termin har opplevd dette i begynnelsen av svangerskapet, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.


Hun forteller at det er vanligst å blø tidlig i svangerskapet.

Ekstrauterine svangerskap ender etter noen uker enten med at fosteret dør, eller med at det blir blødning fra vevet der egget har gravd seg ned og begynt å lage morkake. En slik blødning foregår inne i bukhulen og kommer ikke til syne. Når et ekstrauterint svangerskap i egglederen tar slutt, kalles det også en tubarabort.


Det er helt vanlig med litt småblødninger de første ukene av en graviditet. Noen får en liten blødning når egget fester seg i livmoren i løpet av den første uken etter befruktningen. Noen blør uten noen foranledning og dette kan ha sammenheng med at slimhinnene blir litt skjørere når man er gravid. Andre kan blø litt etter samleie.


En ganske lille blødning i starten af graviditeten, fx en pletblødning, er ofte ufarlig. En kraftig mørk blødning kan være tegn på begyndende abort. Særligt, hvis der også er smerter.


Den kan komme helt tilfældigt eller i forbindelse med samleje. En ektopisk graviditet betyr at graviditeten utvikles utenfor livmoren. De første symptomene på ektopisk graviditet er smerte (som må lindres med sterkere smertestillende midler enn paracetamol) og blødning. Ved blødning skal du, utfra alt jeg har lest, oppsøke lege.


Gikk til legen, fikk UL, som viste et bankende hjerte. De vanligste tegn på en graviditet utenfor livmoren er underlivssmerter eller smerter nederst i magen, ofte på den ene siden. Noen har blødning , og de fleste har hatt en uteblitt menstruasjon eller uregelmessige blødninger.


I begynnelsen utvikler en graviditet utenfor livmoren seg som en vanlig graviditet. Graviditetstesten vil være positiv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg