onsdag 4. mai 2016

Gravid reise

Dersom du er gravid og må reise til fjerne strøk, anbefales kontakt med reisemedisinsk ekspertise for rådgivning. Sentrum Reisemedisin har lang erfaring med gravide som skal reise. Vi fraråder i utgangspunktet reiser til eksotiske og primitive strøk dersom man er gravid. Dersom du likevel velger å reise vil vi i samarbeid med din fastlege legge best mulig til rette for dette.


Unngå å reise til områder med mye av den farlige malariavarianten (falciparum).

Det har blitt veldig vanlig for kvinner å fly mens de er gravide. Dette gjelder både fritidsreiser og reiser i forbindelse med jobben. Generelt er det ikke er farlig å fly for en frisk gravid kvinne. Det er i utgangspunktet helt normalt å være gravid og i starten av svangerskapet er det vanligvis ikke noe problem for gravide å fly.


Ta med deg helsekort for gravide når du skal fly (dette får du hos fastlegen eller jordmor, og det skal alltid være med deg uansett) og Europeisk helsetygdkort (bestille hos NAV når du skal reise i Europa). Her finner du informasjon om graviditeten uke for uke, svangerskapskontrollene, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid. En gravid utsetter seg for en særlig risiko ved å reise til malariaområder.

Falciparummalaria hos gravide kan resultere i prematur fødsel eller abort. Fosteret kan også bli overopphetet ved stekende sol mot en gravid mave. Mange spør om man kan ta malariamedisin når man er gravid. Flyvning under graviditet. Noen venninner sier at det er bare å reise , mens andre mener at jeg bør la det være.


Det medfører en viss risiko å reise til Syden når man er gravid. Gravide er velkomne på flyvningene våre! Hvis kvinnen er frisk og svangerskapet er normalt, er de viktigste farene blodpropp under reisen og infeksjoner på reisemålet.


Hvis du i utgangspunktet er frisk og rask, og ikke har noen spesielle hensyn å ta i svangerskapet, er der ingenting i veien for at du kan dra. Det er helt greit å reise med bil, båt, tog og fly. Men på alle reiser du sitter stille i mer enn en time bør du passe på å bevege føttene med jevne mellomrom, gjerne også gå en tur slik at du får igang blodsirkulasjonen i føttene dine for å forebygge mot blodpropp i bena, som er det man er mest redd for når man reiser og er gravid.


Planlegger du flyreiser mens du er gravid , er det visse forholdregler du må ta, både i forhold til hvor, hvor lenge og når i svangerskapet du kan fly. De fleste flyselskaper vil ikke tillate deg å fly den siste tiden før termin, men de kan operere med ulike regler for å fly når du gravid. Dette er spesielt viktig dersom en gravid velger å reise til landet.


Bruk av kondom ved seksuell aktivitet vil redusere risikoen for smitte.

Som kjent er det en del matvarer du skal være forsiktig med når du er gravid , både hjemme og på reise. Vi har alle en økt risiko for å bli smittet av fremmede bakterier når vi reiser til eksotiske land. Dette er alltid kjedelig, men det kjennes særlig ubehagelig når man er gravid , og kan gi ekstra engstelse og uro, sier Mogstad. Og hvor lenge er det trygt for gravide reise med fly? Det er vanligvis ikke noe problem å reise med fly når du er gravid , men noen forholdsregler kan være lurt.


Ved Reiseklinikken fraråder vi i utgangspunktet gravide å reise til veldig eksotiske reisemål, graviditet er tross alt det viktigste som finnes. Ha alltid på deg støttestrømper hvis det er en lang reise , og husk å ordne med forsikringer, reiseapotek og vaksiner. På lange reiser er det også viktig at du beveger deg. Nedenfor finner du informasjon og flere viktige tips om hva du kan gjøre før og under reisen. Er du gravid og allered har bestilt en reise til et område der zikaviruset er påvist, kan du ta kontakt med turoperatøren eller reiseforsikringsselskapet for å booke om eller avbestille reisen.


I går fikk jeg positiv test, to dager før IKM. I dag tok jeg en digital som viste gravid 1-uker. Jeg er selvsagt kjempe gla men også livredd. Naturlig nok redd for gjentakelse.


Jeg reiser nemlig til Korfu om dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg