tirsdag 17. mai 2016

Menstruasjonssyklus

Menstruasjonssyklus

Da den første p-pillen ble utviklet var forskerne klar over at de kunne bruke prevensjonsmiddelet til å utvide menstruasjonssyklusen til opptil dager, men de valgte en 28-dagers syklus som ville etterligne en naturlig menstruasjonssyklus og gi månedlige menstruasjoner. Før menstruasjonssyklus hos mennesker var kjent, ga det opphav til den misforståelsen at kvinner var mest fruktbare under menstruasjonen. Både menstruasjonssyklus og østrussyklus styres hormonelt og stopper når svangerskap inntreffer.


Menstruasjonssyklus

Det kan ta opptil to år fra menarke til en jentes kropp utvikler regelmessige menstruasjoner. I løpet av denne perioden vil kroppen tilpasse seg de hormonene som puberteten bringer med seg. I gjennomsnitt er en voksen kvinnes menstruasjonssyklus dager.


De sykliske forandringene i livmoren reguleres av hormonene østradiol og progesteron som produseres av eggstokkene (ovariene), og eggstokkenes funksjon og hormonproduksjon reguleres av follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH) som skilles ut fra hypofysen. Kvinnens menstruasjonssyklus kan også variere eller forstyrres av miljøfaktorer. En syklus kan forskyves, eller man kan hoppe over en eller flere. Elementer som kan påvirke syklusen er: Helsetilstanden.


Menstruasjonssyklus

Er du syk, utsettes eller uteblir gjerne menstruasjonen. Du vet sikkert ganske mye allerede om menstruasjonssyklusen din, slik som hvor ofte menstruasjonen kommer og hvor kraftig den er. Her skal vi se litt nærmere på kvinners menstruasjonssyklus , eggløsning og menstruasjon.


Lengden av en menstruasjonssyklus er antall dager mellom den første dag av menstruasjonsblødning i en syklus til inntreden av menstruasjon i neste syklus. Median-varighet av en menstruasjonssyklus er dager og de fleste kvinner ligger et sted mellom til dager. En menstruasjonssyklus er det vi kaller perioden fra første dag man får blødning til neste blødning starter.


Varigheten av en menstruasjonssyklus er i gjennomsnitt dager, men den kan variere mye fra kvinne til kvinne. Yttergrensene for det som er normalt, er en syklus kortere enn dager eller en syklus lengre enn dager. Menstruasjonssyklus - Menstruasjonssyklus er tiden fra første dag mensen kommer til første dag i neste mens. For de fleste kvinner er dette omtrent dager totalt, forteller helsesøster på helsestasjon for ungdom i Bærum, Laila Huse Skoglund.


Hun forteller at noen kan ha kortere eller lengre opphold mellom hver mens. En gjennomsnittlig menstruasjonssyklus er på dager. Hva er en menstruasjonssyklus ? For å forstå hva en menstruasjonssyklus er, må vi se litt nærmere på kvinnekroppen.


Libresse lærer mer om de forskjellige fasene i herresyklusen og hvordan de påvirker deg. Les mer om hva som skjer i puberteten og hva det betyr på Libresse. Humørsvingninger og mensensmerter? Lær om din første mensen her!


Finn informasjon her! Få oversikt over din menssyklus. Lær deg mer om mens og din syklus. Menstruasjonen er blødninger fra skjeden som en del av den kvinnelige forplantningssyklusen. Tiden fra egget forlater eggstokken til det skylles ut av kroppen som blo er om lag uker.


Med ordet menstruasjonssyklus eller menssyklus menes perioden fra en mens til neste. Menssyklusen regnes fra mensens første dag til første dag i neste mensperiode. Se mer forklaring i sexordlista. For lang menstruasjonssyklus (oligomenoré) Syklusen er regelmessig, men varer vesentlig lenger enn dager (dager eller lengre). En annen måte å si det på er at det går lang tid mellom hver menstruasjon.


Litt forenklet kan man si at kvinnens menstruasjonssyklus styres av et samspill mellom hypofysehormoner (FSH og LH) og eggstokkhormoner (østrogen og progesteron). I begynnelsen av menstruasjonssyklus stimulerer FSH og LH utviklingen av noen follikler, og av disse modnes minst en follikkel. Underlivet forklarer menstruasjonssyklus. Av Ellen Støkken Dahl For noen uker siden fikk vi et fint spørsmål på bloggen.


Jeg har en utrolig lang menstruasjonssyklus. Det er så vanskelig å forstå? Tror det går rundt dager, men har ikke vært så nøye på å telle dager i det siste året. Har vært slik i flere år etter at jeg sluttet på p-pillen.


Jeg har aldri prøvd å bli gravi og har alltid hoppet av i svingen eller brukt beskyttelse. De fleste kvinner har menstruasjon én gang hver måned fra puberteten til overgangsalderen. En regelmessig menstruasjonssyklus er en blødning som varer 4-dager etterfulgt av en blødningsfri periode på cirka uker. Deretter menstruasjon igjen osv. Blødningsforstyrrelser er endringer i den normale menstruasjonssyklus.


Overgangsalderen starter noen år før menstruasjonen blir borte helt, og er en normal del av kvinners liv. Hetetokter, nattesvette, tørr og kløende skjede, mindre sexlyst og tristhet er vanlige symptomer. I den første delen av syklusen modner kroppen din en eggcelle, slik at den kan bli befruktet av sæden til partneren din.


Denne fasen, som kalles follikkelfasen, begynner den første dagen du har mens og varer til den dagen du har eggløsning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg