mandag 2. mai 2016

Baby avføring

Check out For The Baby. Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer. De første dagene er den seig, svart og uten lukt.


Innen en uke blir den løs, sennepsgul og med en frisk og syrlig, ikke ubehagelig lukt, når melken er skikkelig i gang. Det normale antall tarmtømninger hos et spedbarn (under mnd) varierer med alder og hva barnet spiser. Spedbarnet kan ha forstoppelse hvis avføringen er hard eller pellet-liknende.

Avføring hos barn som får morsmelk. Hos morsmelkernærte barn er gjerne avføringen de første 1-uker hyppig, grønnlig, løs og noe slimet. Enkelte spedbarn har i lengre tid slik avføring , men de fleste får etter kort tid den typiske brystbarns-avføringen som er gul og salveaktig og lukter behagelig surt. Noen potensielle årsaker til blod i babyens avføring : En vanlig årsak til blod i en babys avføring kan være en liten rift i endetarmsåpningen hvis babyen har strevd med hard avføring eller med å få ut avføringen. Den lille mengden med blod fra et tilfelle som dette ser ut som en liten rød strek på utsiden av avføringen.


Babyer som får morsmelkserstatning skal helst ha avføring hver dag for å ikke få forstoppelse. Er babyen plaget med hard mage, kan du få tips fra helsestasjonen om hva du bør gjøre. Ordentlig avføring hos baby.


I bleia: Mørkebrun bæsj som er fastere og mer illeluktende.

Den er klumpete og ser mer ut som vanlig bæsj. Ifølge enhetsleder på barsel på Oslo Universitetssykehus, Kristin Holanger, har en nyfødt baby helt spesiell avføring. Den første avføringen har en dyp brun, tilnærmet svart farge, seig konsistens og er uten lukt. Spedbarn som kun får morsmelk, får i praksis ikke forstoppelse.


For disse barna er det helt normalt både å ha avføring flere ganger om dagen eller bare en gang i uken. Barn som får morsmelkerstatning, eller som har begynt med fast føde, bør ha avføring hver dag. Hard og sjelden avføring. Grønn avføring hos en ellers frisk baby er helt normalt. En liten rektalblødning er vanlig i forbindelse med defekasjonen.


Hvis babyens avføring derimot er hvit eller gråhvit, kan det være et tegn på at gallen – som vanligvis farger avføringen – ikke kommer ut i tarmen. Det kan være et symptom på problemer i lever og galleganger. Når barnet ditt blir 5-uker gammel begynner avføringsmønsteret igjen å endre seg litt.


Det er rom for større variasjoner, og det er fordi barnets fordøyelse nå er blitt mer effektiv. Hvis ikke slutter du. Se også vår korte film med tips til hvordan du masserer et lite barn.


Barnet lekker løs avføring. Til dere som har en baby som har avføring en gang i døgnet eller sjeldnere, har de gul eller grønn avføring ? Mini har hatt avføring en gang i døgnet en god stun og denne er alltid grønn og ofte veldig vannete. De gangene det kommer litt til avføring noen timer senere så er den normal og gul.

Grønn, slimete avføring hos ellers friske babyer kan ha en eller flere naturlige forklaringer: 1. Jerntilskudd - jerntilskudd kan gjøre avføringen grønn 2. Det er normalt å ha avføring fra flere ganger daglig til en gang i uken eller enda sjeldnere. Det kan i noen tilfeller gå helt opp til tre uker mellom hver avføring. Hvis barnet plages av at det tar så lang tid imellom hver avføring vil man behandle med laktulose. Diaré gir tynn og hyppig avføring , vanligvis mer enn tre ganger daglig.


Diaré går som regel over av seg selv i løpet av noen dager til en uke, uten legebehandling. Den største faren med diaré er at barn kan miste for mye væske og bli dehydrert. Hun har hatt VELDIG mye avføring de siste to dagene. Overgang fra morsmelk til fast føde påvirker avføringen som blir mer fast, det er like vanlig å ha avføring ofte som å ha det sjeldent. Overgangen fra morsmelk til fast føde kan føre til forstoppelse.


Når barn spiser vanlig kost er det vanlig med avføring flere ganger i uka. Det å ha avføring svært ofte eller veldig sjelden, kan være tegn på forstoppelse. Når bør du kontakte lege ved forstoppelse hos barn?


Det er ikke uvanlig at forstoppelse er forbundet med at barnet bæsjer seg ut (enkoprese). Forstoppelse defineres som treg, hard eller sjelden avføring. Men til tross for at barnet egentlig er forstoppet, kan det gå ofte på toalettet for å ha avføring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg