torsdag 21. januar 2016

Samboerbrudd med barn

Det finnes ikke tilsvarende tall for hvor mange samboerpar med barn som gikk fra hverandre. Stadig flere barn vokser opp med foreldre som er samboere, og vi vet derfor ikke hvor mange barn som til sammen blir berørt av foreldrenes samlivsbrudd. Vi vet imidlertid at andelen barn som bor med begge foreldrene, synker jo eldre barna blir. Det vanlige med små barn er imidlertid at de bor fast hos den ene av foreldrene og har samvær med den andre. Ved større barn er de imidlertid ingen slik tommelfingerregel, og det er i alle tilfeller opp til foreldrene å bestemme hvilken samværsordning de skal praktisere.


I tilfeller der barna er eldre, bør disse høres. Søskenkrangel endte med fosterhjem. Det hører med til historien at barnas adferd ble enda verre da barna ble tatt ut av hjemmet og plassert i fosterhjem. Det ble så ille, at de også måtte splittes fra hverandre, i hvert sitt fosterhjem.


Nå har tingretten sagt stopp. Ryddig med samboeravtale. For det første er det viktig å presisere at det kan være ryddig å ha en samboeravtale allerede fra det tidspunkt man velger å flytte sammen.


På den måten kan dere avtale hva dere vil om deres økonomiske forhold og unngå en rettslig. Småbarnstillegg i barnetrygden (for enslig mor eller far som har barn mellom null og tre år, og som mottar utvidet barnetrygd og full overgangsstønad) Kontantstøtte (for barn mellom ett og to år) Du bør sette deg inn i vilkårene i beskrivelsene av hver enkelt ytelse slik at du får sjekket hvilke rettigheter og plikter du har. Når ektefeller eller samboere går fra hverandre må det foretas et økonomisk oppgjør.


I de fleste oppgjørene er det ikke nødvendig med juridisk bistan men uansett kan det være gode grunner for å rådføre seg med en advokat før man inngår en bindende avtale. Med testament kan du testamentere bort alt hvis dere ikke har (venter) barn. Kjøp livsforsikring. Man kommer ikke langt med å snakke om sine egne rettigheter. Momenter som tillegges vekt ved barnefordelingen: Barnets alder.


Det er en kjensgjerning at små barn ofte har en sterkere tilknytning til mor enn far. Dette handler om biologi og om hva som derfor ofte blir den naturlige ansvarsfordelingen i begynnelsen av barnets liv. De trenger tilgjengelige voksne å snakke med hvis de har behov for det. Gjør det dere kan for å få til best mulig samarbeid om barna etter skilsmissen. Har dere felles barn , har du kun en begrenset arverett på 4G.


Husk at barn får med seg mer enn dere tror. Sørg for å ha livsforsikring. Merk at vi bare har bruddtall for samboerpar med felles barn. Hva kan disse overraskende resultatene skyldes?


Jeg tenker på mannen jeg fikk barn med , som jeg tydeligvis har likt noe med siden vi ble sammen i starten. Om vi ikke hadde barn , og gikk ifra hverandre, ville vi mest sansynlig ikke ha sett hverandre igjen. Siden vi har barn sammen er jeg så heldig at jeg får ha denne mannen i livet mitt allikevel. Så må man bare lære seg og omgåes. Det er en rekke instanser som jobber med spørsmål som hvordan stopper vi nettmobbing?


Ved et samlivsbrudd må foreldre med felles barn under år gå til mekling hos familievernkontoret i kommunen. Hensikten med meklingen er å avgjøre hvor barna skal bo fast. I tillegg skal man komme frem til en samværsordning for den av foreldrene barna ikke bor hos, med mindre foreldrene blir enige om delt bosted. Det er stor variasjon i opplevelsene og reaksjonene i forbindelse med samlivsbrudd. Hvordan man opplever bruddet, og hvilke helsemessige konsekvenser det får, er avhengig av en rekke ulike forhold som både er knyttet til samlivet og til bruddet i seg selv, og til faktorer i og utenfor personen.


Hva er fornuftig ved at et så lite barn er mer knyttet til mor? Regner med at foreldrene bor sammen med felles barn så lenge de ikke er separert eller utflyttet. Fornuftsmessig sett er vel barnet knyttet både til sin mor og sin far.


I denne artikkelen skal det redegjøres litt for en stadig mer aktuell problemstilling: Far (eller mor) skiller seg, har barn , forelsker seg på nytt og gifter seg med sin nye utkårede. Dette skjer ofte i godt voksen alder, og jeg forutsetter her at barna er myndige når ekteskapet inngås.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg