mandag 25. januar 2016

Fiskegrateng med poteter

Fiskegrateng med poteter

Fiskegrateng med potet. Denne retten er en klassiker som originalt inneholder klippfisk. Da kalles den for brandade. Men den er også skikkelig god når man bruker fersk fisk.


Fiskegrateng med poteter

Hjemmelaget fiskegrateng er en ypperlig måte å få barn til å spise fisk på. Dette er en enkel og deilig makaroniform med strøkavring, hvit fisk og smakfull Norvegia-ostesaus. Server gjerne med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør over. Riktig god tirsdag!


For ei stund tilbake hadde vi kjøkkendag på skulen med norsk tradisjonsmat i fokus. Min oppgave var å lage fiskegrateng , men oppskrifta blei ganske justert fordi fleire i klassen har cøliaki. Hvetemel blei bytta med bokhvetemel, makaroni med potet og kavring på toppen med sesamfrø og parmesan. Gratengen har torsk i tillegg til reker i seg, men her kan du velje den fiskesorten du likar best. Eller den fisken du fekk på fisketur.


Det blir uansett godt. Gjør god gammeldags fiskegrateng servert med poteter og gulrøtter til festmat. Den fortjener absolutt forfremmelsen.


Steketiden vil variere etter hva slags form du bruker. Bruker du en flat form blir steketiden kortere enn om du fyller en form med høyere kanter. Kok potetene i lettsaltet vann. Skrell poteter og skjær dem i skiver. Sil av melken og ta vare på melken til sausen.


Smør en ildfast form med litt smør. Avkjøl sausen litt. Pisk sammen eggene og rør inn i sausen, smak til med salt og muskatnøtt.


Bland fisken (og evt litt kokt makaroni) forsiktig i sausen og hell røren i smurt ildfast form. Varm stekeovnen til 200°C. Muskatnøtt er det vanligste krydder i fiskegrateng , men du kan gjerne prøve friske krydderurter (finhakket). Dryss over strøkavring og sett formen litt lavt i ovnen i minutter, eller til den er gjennomstekt og gyllen. Mange vil gjerne også ha råkost eller salat til fiskegrateng.


Server fiskegratengen med brunet smør og kokte poteter. Til fiskegrateng synes jeg det passer godt med råkost, men lag salat av det du har i kjøleskapet. Kok opp melken til sausen og trekk fisken i melken i ca. Siden vi bare var to denne gangen lagde jeg to små ved siden av som kan fryses og stekes senere. Server gratengen med råkost og kokt potet ved siden av.


Du kan også servere med litt smeltet smør om du ønsker det. Bruk gjerne rester fra dagen før. Når du har kuttet alt, lagt det klart i skåler, pisket eggehvite, satt på poteter og makaroni, kan du begynne med sausen.


Ha i litt og litt melk mens du rører godt rundt med visp for å unngå melklumper i sausen. En nystekt og hjemmelaget fiskegrateng er flott hverdagsmat. Smelt smør og tilsett hvetemel. Server den med gode poteter , revne gulrøtter og smeltet smør med persille til.


Jeg har poteter i stedet for makaroni, for makaroni er jeg rett og slett ikke så glad i. Min rett inneholder både røkt kolje og torsk. Server med råkost, kokt potet og litt smeltet smør. Jeg har laget en deilig fiskegrateng med garantert mer fisk i enn hva Hellstrøm har i sin ferdigrett.


Fiskegrateng med poteter

Til to personer trenger du dette: 2g torsk eller annen hvit fisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg