tirsdag 12. januar 2016

Makrell gravid

Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Salami, leverpostei, roastbiff, kaviar, makrell i tomat og skinke er blant nordmenns favorittpålegg, men ikke alle anbefales å spise når du går gravid.


Jeg leste nettopp på siden om hva jeg kan spise og ikke. Jeg kom plutselig til å tenke på varmrøkt og kaldrøkt makrell , som man ofte spiser som pålegg.

Av en eller annen grunn kjentes det som at den fisken kunne jeg sikkert klare å spise. Et av rådene fra kostholdsekspertene er å spise mye fisk både før og under svangerskapet. Marine omega-3-fettsyrer, som du finner mye av i fet fisk, er nemlig svært viktig for utviklingen av både hjernen, nervesystemet og synet. Jeg lurer slik på om makrell i tomat er bra å spise når man er gravid ? Det samme gjelder reker og jordbær?


Makrell står ikke under det du ikke kan spise, så kos deg med god samvittighet! Jeg vet om ei som bestemt mener at gravide og ammende ikke kan spise jordbær f. Jeg aner ikke hvor hun har det fra, men det gikk ikke an å diskutere med henne.

Hun ble bare sint når jeg som både ammende og gravid spiser jordbær. Folat er svært viktig for kvinner som er blitt gravide eller planlegger å bli gravide. Tilskudd av folat reduserer risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret og det anbefales at man tar tilskudd av 4µg per dag frem til uke i svangerskapet. Vitamin D er viktig for både mor og foster.


For gravide spiller Omega-en sentral rolle i utviklingen av fosterets øyne og hjerne, så du bør sørge for å få i deg nok Omega-fettsyrer, som det finnes masse av i sunn makrell. Noen fisketyper bør du holde deg unna når du er gravid , men makrell er ikke en av disse. Les mer om fisk og graviditet her!


Bruk fisk både som pålegg og middag. Fisk er spesielt sunt for gravide fordi fisk er rik på omega-fettsyrer, D-vitamin, selen og jod. Varier mellom mager og fet fisk. Magre fisker er torsk, steinbit og sei.


Fete fisker er makrell , laks og ørret. Enkelte typer fisk bør gravide ikke spise. Sushibiter med laks, kokt kongekrabbe, frityrstekt scampi, frityrstekt krabbe og kamskjell er et trygt utvalg. Viktige næringsstoffer. Kjente fiskearter, som laks, ørret, torsk, sei, lyr og makrell , kan du trygt spise 1-ganger i uken.


Kostrådene på denne siden er fra norske myndigheter til gravide. Matportalens redaksjon svarer ikke på enkelthenvendelser fra gravide , men lagrer henvendelser slik at de blir tatt med i vurderingen når kostrådene skal revideres.

Har du spørsmål angående kosthold mens du er gravid , må du ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege. Fileter makrellen og fjern alle bein. Strø et lag med salt og sukkerblanding og litt av krydder, sitronskall og urter i bunn av en form.


Legg i tre fileter med skinnsiden ne strø så den samme blandingen over de første filetene og legg på de siste, strø over resten av sukker salt osv. Makrell er definitivt den feteste fisken, og en middagsporsjon på 1gram vil dekke omega-3-behovet for omtrent dager. Gravide bør spise noe mer. Sild er en god nummer to, og dekker behovet for omtrent åtte dager. Omega-3-innholdet for både makrell og sild vil avhenge av når på året de er fanget.


Makrell , sil sardiner og tunfisk på boks er fisk som typisk passer bra som pålegg for gravide. Er det fisk jeg bør holde meg unna når jeg er gravid ? Unge kvinner og gravide anbefales å holde seg innenfor to måltider fet fisk i uken over tid. Makrell holder årene fri for fett ved å senke innholdet av triglyserid i blodet. Her ser du hvor sunn effekt makrell har, hvordan du spiser den sunnest og hvor mye du bør få i deg. Dersom kvinnen er mindre aktiv i graviditeten, trenger hun muligens ikke mer energi enn før hun ble gravid.


Siden mange gravide får jernmangel, kan det være greit å fokusere ekstra på å spise matvarer som inneholder jern. Det kan for eksempel være leverpostei, kjøtt, fiskefilet, makrell i tomat, grønne grønnsaker og grove kornprodukter. I tillegg kan du spise andre fiskeprodukter som pålegg, slik som for eksempel makrell i tomat. Fet fisk gir deg som er gravid vitamin D og omega-3. Det er få andre gode kilder til disse næringsstoffene.


Fisk er også en kilde til proteiner og sunne fettsyrer. Jeg er til vanlig ganske kresen og synes det er fryktelig vanskelig å spise generelt som gravid. Spesielt brødmat da jeg ikke finner så mange pålegg å velge mellom.


Skinke skal man bare spise de første dagane etter åpning. Mange, men ikke alle, får dilla på enkelte matvarer i svangerskapet. Plutselig knasker de isbiter, digger makrell i tomat, eller bare må ha en spesiell is – så ofte som mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg