onsdag 27. januar 2016

Astma barn symptomer

Typiske symptomer er piping i brystet, pustebesvær og hoste. Symptomene er vanligvis kraftigst om natten. Astma kan oppstå i alle aldre, men mange barn med mild astma vokser det av seg. Barn med mild astma opplever vanligvis hoste og piping en gang imellom, mens barn med mer alvorlig astma har oftere symptomer og kan ha fravær fra skolen.


Barn under fem eller seks år kan ha problemer med piping og hoste, uten at dette skyldes astma.

For eksempel kan spedbarn og småbarn bli tett i brystet når de er forkjølet. Med riktig behandling av astma kan du kontrollere symptomene. Hvis flere i familien har astma , er sjansen større for at også du får astma. Barn med allergisk astma må unngå kontakt med det de er allergiske for, og de må spesielt unngå å utsettes for sigarettrøyk eller andre irritanter som sterke dufter. Barn med astma er en spesielt sårbar gruppe som lettere får luftveisinfeksjoner og forverring av astmaen når de utsettes for svevestøv fra biltrafikk.


Anstrengelsesutløst astma kan føre til store sosiale begrensninger, særlig for barn og ungdom hvor fysisk aktivitet og lek er en betydelig del av en naturlig livsutfoldelse. I en amerikansk, nasjonal undersøkelse fant de at rundt prosent av barn med astma ble hemmet under fysisk aktivitet, mot fem prosent i resten av barnegruppen. Hos noen barn kan hoste være det eneste symptomet , og hosten er ofte verst om natten og tidlig om morgenen.

Andre symptomer kan være piping, surkling, pusteproblemer eller tetthet i brystet. Akutte alvorlige astmaanfall hos barn vil tidlig i forløpet kunne gi symptomer som betydelig tung pust, påvirket tale, ubehag i brystet, hoste, og barna vil gjøre store anstrengelser for å trekke pusten. Ofte høres kraftige pipelyder fra lungene eller halsen. Diagnosen astma skal overveies ved tilbakevendende symptomer som hvesing, tung pust, hoste som blir verre om natten, symptomer som oppstår eller forverres i forhold til årstider eller ved tilbakevendende pustebesvær og eksem, astma eller allergi i familien. Denne brosjyren er ment som en hjelp for dere som har et barn med astma , eller har mistanke om at ­barnet kan ha astma.


Som foreldre til et barn med astma er dere behandlere for barnet i samarbeid med det helsepersonell dere benytter. Derfor er det viktig å kjenne igjen ulike tegn på puste­besvær og vite hva du kan gjøre for barnet ditt. Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise.


Det betyr at luftstrømmen gjennom bronkiene hindres (obstrueres). Astma er i likhet med kols en såkalt obstruktiv lungesykdom. Mens kols gir varig nedsatt lungekapasitet, vil astma først og fremst vise seg ved at pusten blir dårligere i perioder. Det er typisk ved astma at sykdommen svinger fra dag til dag og fra uke til uke. Klassiske symptomer og tegn på astma hos barn.


Mange får diagnosen astma som barn , men det er heller ikke uvanlig at voksne får diagnosen, ifølge Fjeldstad. Man oppsøker fastlegen.

Hvis fastlegen mistenker astma , vil legen kunne sannsynliggjøre og stille diagnosen på bakgrunn av sykehistorie, arvelig belastning og undersøkelser som pusteprøver, forteller Fjeldstad. Hyppigste årsak til luftveisobstruksjon og hoste hos barn under år. Som regel er det kliniske bildet uatskillelig fra astma , siden bronkialt slimhinneødem dominerer ved begge tilstander. Residiverende bronkiolitt er sjelden, og tilbakevendende symptomer gir grunn til å mistenke og utrede astmatisk genese. På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.


Da er det kun astmamedisin som gjør nytten. Det er derfor svært viktig å finne årsaken til hostingen. Ni av ti personer med astma har nattlige symptomer. Har du hostet i 3-uker, bør du kontakte legen din.


Personer med mild astma har god prognose, og bare en liten andel utvikler alvorlig astma. Andre utløsende årsaker til astma er tobakksrøyk, luftforurensning, kulde, trening og sykdom i luftveiene, som for eksempel en forkjølelse. Dette gjelder spesielt personer med astma som røyker. En type legemidler kalt betablokker som brukes mot høyt blodtrykk og hjertesykdom, kan forverre astma.


Vanlige symptomer på astma er at man føler seg tett i brystet og tung i pusten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg