mandag 4. mai 2015

Øvelser for gravide

Mange unngår å trene når de er gravide fordi de er redde for å gjøre noe feil, men er du observant på kroppens signaler så vet du stort sett selv hva som er bra og mindre bra. Her kommer noen tips og råd til deg som er gravid og vil holde deg aktiv under graviditeten, og hva du kan fokusere på. Ved graviditet vil du produsere et hormon som heter relaxin. Dette hormonet påvirker leddbånd i kroppen din, og det gjør at leddbånd blir løsere og ledd kan utvides. Dette er en forberedelse til fødselen, hvor spesielt bekkenet påvirkes.


Det er derfor viktig å starte med øvelser for bekkenbunnen så tidlig som mulig.

Endelig, her kommer treningsinnlegget for deg som er gravid ! Dette er et ganske langt og omfattende innlegg som jeg har laget i samarbeid med min personlige trener ved ELIXIA i Skien, Alexander Lorvik. Som gravid er det hensiktsmessig å ha fokus på bekkenmuskulatur, rygg og mage – likevel skal du ikke glemme armer og ben! Gjør dette 2-ganger per uke og du vil gjøre kroppen din en stor tjeneste! Noen gode øvelser for å trene kjernemusklene er blant annet den såkalte planken, trening av skrå magemuskler og bekkenbunnstrening.


Trening under svangerskapet. Opplever du bekkenrelaterte plager eller ryggplager i forbindelse med svangerskapet, bør du få det undersøkt så treningen tilrettelegges deg. Tilrettelagt trening er viktig for å unngå at plagene blir verre.


Riktig trening kan redusere plagene, og hindre at det blir kronisk.

Disse øvelsene er myntet på friske gravide. Motion for gravide - nemme øvelser Den er god nok: Du må hellere end gerne dyrke motion, når du er gravid ! Vi giver dig træningsekspert Jean Vennestrøms tip til, hvordan du kan få motion som gravid. Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra.


Når du løfter, bøy i knær og hofter og hold det du løfter rett foran deg og tett inntil kroppen. Hun anbefaler alle friske gravide å etablere gode vaner tidlig i svangerskapet. Unngå langvarige, statiske øvelser.


Jobb heller dynamisk med en holdetid på ca. Husk at kroppen endrer seg fra svangerskapets begynnelse til slutt, slik at øvelser som føles greie i 1. Tren kjernemuskulaturen – effektive øvelser. Uavhengig av hvilken øvelse vi utfører når vi trener, så starter de alltid fra kjernen. En sterk kjerne gir oss god holdning og hjelper deg å beholde riktig teknikk når du trener.


Yogaens fysiske øvelser kan hjælpe dig med at få en energisk, sundere, stærkere, mere smidig og selvsikker krop. Gravide har særligt brug for at få mere styrke i hofter, ryg, arme, bækken og ben. Du kan få en bedre holdning – den ændrer sig og kollapser nemlig lettere, når du er gravid (og senere, når du ammer og bærer din baby). De fleste tilfeller av bekkenløsninger eller låsninger kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. Her er noen eksempler som kan hjelpe deg mot smerter i bekkenet.


Har du smerter i bekkenet?

Vi ser ofte at pasienter er motiverte for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Veldig mange gravide opplever å få smerter i bekkenet! Både bekkenlåsning og bekkenløsning kan gi smerter.


Dette er også en av de vanligste årsakene til at yrkesaktive gravide blir sykmeldt gjennom svangerskapet. Ved hjelp av gode råd og riktig behandling vil sykmelding kunne reduseres og i beste fall unngås. I de generelle rådene til kanadiske gravide heter det at alle kvinner, som ikke har et svangerskap som tilsier noe annet, bør delta i aerob og styrkeforbedrende øvelser. Men man bør ikke satse på å komme i toppform eller gjøre øvelser der man risikerer å miste balansen, slik at man kan skade fosteret, for eksempel.


Fysioterapeut og højgravide Mette Gyldal Gotsch viser her sine favorit øvelser til den gravide krop. Mette har i mange år undervist her på Den Intelligente Krop. Den lille dreng som putter sig i mettes mave, er nu godt igang med at vokse sig stor og stærk!


Du kan derfor møde Mette på vores hold i Herlev. Her finner du noen generelle øvelser for barn, eldre, gravide , for rygg og mage, nakke og skulder, kne og hofte. Du kan trygt bruge øvelserne under hele graviditeten. I tillegg finner du avspenningsøvelser, tøyningsøvelser og øvelser du kan gjøre på arbeidsplassen. Siden er under utvikling og det vil komme flere øvelser og mer utfyllende informasjon etterhvert.


For meg ble vanngymnastikk for gravide et veldig fint avbrekk i svangerskapshverdagen. Dette bidrar til å hindre urinlekkasje og senere nedsig av livmoren. Det er fornuftig å gjøre disse øvelsene under og etter svangerskap, eller dersom du sjeneres av urinlekkasje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg