mandag 11. mai 2015

Spedbarn magesmerter

Spedbarn magesmerter

Magesmerter hos barn kan skyldes mange ting som en mage- tarminfeksjon, forstoppelse eller noe mer alvorlig. Så mange som prosent av alle barn er plaget med magesmerter som kommer og går over en lang periode. Veldig sjelden er det tegn på noe alvorlig. Bragstad påpeker at noen spedbarn kan reagere på kumelkproteinet, både i morsmelken og i morsmelkerstatningen. Hun anslår at det er rundt to til tre prosent av alle barn som kan reagere på kumelkproteinet.


Spedbarn magesmerter

I noen tilfeller debuterer allergien tidlig med symptomer som oppkast, kraftig gulping, diare, magesmerter , hudutslett og pustebesvær. Morsmelkerstatning kan gi vondt i magen. Som alt annet et barn får i magen, kan det gi magesmerter.


I noen tilfeller kan man oppleve at barnet ikke tåler morsmelkerstatning laget av kumelk, og må gå på spesialdiett. Barn med magesmerter Barnet mitt har magesmerter - hva gjør jeg? Man skiller først og fremst mellom smerter fra magesekken og smerter fra tarmene.


Barn i alle aldre kan få magesmerter. Regurgitasjon av melk i løpet av et måltid er vanlig hos spedbarn. Gulping mellom måltidene er heller ikke uvanlig, men hvis dette skjer regelmessig, kan det tyde på organisk årsak.


Oppkast og kvalme initialt, deretter eventuelt feber og diaré. Eventuelt dehydrering og nedsatt allmenntilstand. Fordi mange barn under skolealder kan ha vansker med å uttrykke akkurat hvor de har vondt, vil de nesten alltid si de har vondt i navleområdet dersom de har magesmerter.


Plagene lindres ofte hvis barnet får avgang av luft eller får rape. Noen blir bedre om mor kutter ut melk i sitt eget kosthold. Spedbarn kan ikke klokka, og amming er mer enn mat for dem.


Dette kan du lese mer om i artikkelen vår om hvor ofte du bør amme. Det er vanlig at barn har urolige perioder på kveldstid der de bare vil ammes eller bæres, eller helst begge deler samtidig. Her er det nok mest sansynlig netteier som har gjort feil, ikke strømselskapet. Netteieren har meldt inn feil eier på strømmåleren til strømselskapet og de har registrert i henhold til dette. Dersom dette ble gjort etter innføring av elhub i februar så bør det være en smal sak for strømselskapet.


Spedbarn magesmerter

Mange babyer sliter med luftsmerter, mageknip og luft i magen, men det finnes tips og forebyggende råd mot problemet. Hos nyfødte babyer ligger strupehodet plassert slik at omtrent alt som kommer inn i babyens munn havner i spiserøret og magesekken, og ikke i luftrøret. En lukkemuskel nederst i spiserøret, ved overgangen til magesekken, stopper som regel maten fra å komme opp igjen. Når mat og magesyre ofte kommer opp i spiserøret kan det gjøre spiserøret sårt og betent. Barneavdeling bør konsulteres, og i de fleste tilfellene bør barnet legges inn.


Hos spedbarn under måneder er feber et uvanlig funn. For eldre barn vurderes innleggelse ut fra allmenntilstand og spesifikke funn. Praktiske tiltak for å bedre barnets allmenntilstand.


Svette øker varmetapet. Melkeallergi skyldes en allergisk reaksjon på proteiner i melken. Symptomene varierer, men ofte er det magesmerter , kvalme, utslett, diaré.


Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket. Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.


Kolikk hos spedbarn. Gråten er babyens måte å si fra om den er sulten eller trøtt, trenger kos eller kanskje har våt bleie. Dersom barnet ditt er frisk og har fin vektøkning, men likevel gråter i timevis, kan barnet ditt ha kolikk.


Mellom 5- av alle spedbarn får kolikk. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg