onsdag 20. mai 2015

Hva er normal kroppstemperatur

Den normale kroppstemperaturen varierer mye mellom ulike mennesker, tid på døgnet, omgivelsenes temperatur og metoden man måler temperaturen med. En så stor variasjon som 3til 3grader celsius har vært angitt å kunne være normalt. Man antar at kroppstemperaturen i snittet normalt er på 37°C, men at den kan variere mellom 31°C og 32°C (3) (4). Variasjonen er avhengig av ulike faktorer som for eksempel: Alder og kroppstemperatur.


Man går ut ifra at eldre personer på generelt nivå har et lavere kroppstemperatur enn yngre personer (4). Da har du noe helt konkret å sammenligne med.

Mest nøyaktig i endetarmen. Har du høyere temperatur enn normaltemperaturen din, sier man at du har feber. Lav kroppstemperatur , kalles hypotermi på det medisinske fagspråket.


Kroppstemperatur er en måte å måle kroppens evne til å lage og til å bli kvitt varme. Kroppen er veldig god på å holde temperaturen i et trygt område, selv når temperaturen utenfor kroppen endres mye. Feber er forhøyet kroppstemperatur som følge av sykdom. Temperaturen varierer noen tideler av en grad opp og ned i løpet av et døgn.


I arbeidet som helsefagarbeider vil du møte mange pasienter med feber.

Normal kroppstemperatur ligger gjennomsnittlig på 3grader celsius. Dette kan imidlertid variere litt fra person til person – alt fra til grader kan ligge innenfor normalen. Det er altså normalt å måle kjøligere temperaturer der.


I munnen er det enda kaldere. Her skal man betrakte 3grader som det normale. Når vi diskuterer hva som er normal temperatur sammenlikner vi gjerne med temperaturen i endetarmen, altså 3grader. All informasjon på NHI.


Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Det viktigste den gjør for at kroppen skal holde temperaturen normal , er kanskje å få mennesket til å føle at det fryser når det er kaldt, slik at mennesket kler på seg, og føle varmen når det er varmt, slik at mennesket kler av seg. Men kroppen har også andre måter å regulere varmetapet og varmeproduksjonen på.


Konklusjonen er at den normale kroppstemperaturen har gått ned med omtrent grader celsius siden den industrielle revolusjonen. Det er viktig at du vurderer alle disse faktorene for å kunne komme frem til en nøyaktig diagnose. For eksempel, kanskje du har vært forvirret om når du hadde feber og når du var for kald. Som vi sa tidligere, kan normal kroppstemperatur variere med hver person.


Hva er normal kroppstemperatur ? Kroppen min har for høy kroppstemperatur og jeg blir veldig fort klam.

Spørsmål om fettforbrenning, utholdenhetstrening og økt kroppstemperatur. Det er greit at man skal svette når det er varmt pga kroppstemperatur osv, men hvorfor ko. For mange kvinner, men er lav basal kroppstemperatur normal så lenge det er bare for omtrent halvparten av måneden. Dette er fordi Menstruasjon bruker en bifasisk mønster der kroppens temperatur er lav for de første to ukene av syklusen og høyere i andre halvår.


De vanligste symptomene på feber hos voksne er hodepine, kuldefornemmelse, samt ledd- og muskelsmerter. Termometeret piper eller viser temperaturen når den er ferdig målt. Det kan ta noen minutter avhengig av type termometer.


Hundens normaltemperatur ligger mellom 35-o C. Forhøyet kroppstemperatur kan dog være et tegn på at hunden holder på å bli overopphetet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg