torsdag 28. mai 2015

Gjøende hoste

Ofte periodevis hoste om natten. Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim. Hos mange også hoste etter fysiske anstrengelser eller forsert ekspirasjon.


Gastroøsofageal refluks. Hosteserier som kulminerer med en dyp og kraftig inspirasjon – et kik. Falsk krupp er en sykdom som rammer småbarn og som gir en karakteristisk hard og gjøende hoste.


Den medisinske betegnelsen på falsk krupp er akutt, obstruktiv laryngitt, som betyr betennelse og tranghet i området rundt stemmebåndene (larynks). Sykdommen starter ofte som en forkjølelse. Tilstanden kalles også pseudokrupp.


Mange foreldre blir redde første gang de opplever at barnet får falsk krupp, men som oftest er tilstanden godartet og går over med enkle tiltak, men kan også kreve medisinsk behandling. Dersom du gjentatte ganger får hoste om natten, eller etter fysisk anstrengelse. Dette kan være et tegn på astma. Dersom du har et lite barn som har en gjøende eller svært plagsom hoste.


Gjøende , dyp hoste. Heshet og eventuelt inspiratorisk stridor med dyspné. Kikhoste (pertussis). Dyp klingende hoste i serier, eventuelt med kiking i inspiriet. Apnéperioder hos spedbarn.


Gjøende hoste

Modifisert form hos vaksinerte. Bakteriene lever på slimhinnene i luftveiene, hvor de fremkaller alminnelige forkjølelsessymptomer (snue, heshet og hoste ). Hoste er en beskyttelsesrefleks for luftveiene og kan arte seg som tørrhoste eller slimhoste. Ved en vanlig luftveisinfeksjon er tørrhoste det vanligste.


En tørrhoste er en hoste der det ikke kommer opp slim når man hoster, og hosten kan ofte kjennes som en kløe. Hoste kan også være eneste symptom på astma, spesielt hos barn, understreker Øie. Allmennlegen legger til at det er viktig å huske på at noen typer medisiner som brukes mot for eksempel høyt blodtrykk og hjertesvikt, også kalt ACE-hemmere, kan gi tørrhoste som bivirkning. Noen ganger kan barnet få moderat feber.


Falsk krupp starter gjerne som en forkjølelse, og ettersom svelget blir mer hovent, kan den karakteristiske gjøende hosten forekomme. Karakteriseres ved gjøende hoste , heshet og en hvesende lyd når barnet puster inn. Ekte krupp: Kan være et ledd i sykdomsbildet til difteri og kan raskt bli meget alvorlig.


Hoste forekommer også ved astma, og det kan være vanskelig å skille hoste ved astma fra hoste ved luftveisinfeksjoner uten astma. Når et barn får sånn flat, tørr hoste som liksom høres ut som hundebjeff, da trodde jeg det var kikhoste. Hva kan det da være når hosten nettopp er slik gjøende , men at det ikke nødvendigvis er ånd.


Akutt hoste går som regel over etter to til tre uker. Hvis hosten vedvarer i mer enn åtte uker, definerer vi den som kronisk. Den vanligste årsaken til hoste er virusinfeksjoner. Når viruset angriper neseslimhinnen, hovner denne opp og nesen blir tett.


Det samme skjer i slimhinnen under stemmebåndene, luftrøret blir smalere og dette resulterer i pustevansker, heshet og gjøende hoste. Barnet får hes stemme, får gjøende hoste og hveser når det puster inn. Falsk krupp skyldes nesten alltid en virusinfeksjon i halsen (oftest parainfluensa-virus), hvor slimhinnene i svelget og strupen hovner opp. Norsk indeks: Pustevansker.


Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste. Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. Hvesing og tung pust ved lette fysiske anstrengelse er også vanlig. Hoste over tid kan gi smerter i brystet, og noen hoster opp slim. Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du kontakte lege.


Karakteristisk gjøende hoste , heshet og besværet respirasjon med inndragninger og inspiratorisk stridor. Symptomdebut ofte kort tid etter innsovning. Gjerne feber og begynnende lette forkjølelsessymptomer i forkant. Man hører en karakteristisk hard og gjøende hoste.


Barnet har vanskelig for å puste inn, og pusten blir hvesende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg