fredag 27. september 2019

Jernmangel hos barn

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Her er ekspertenes råd til hvordan du kan forebygge jernmangelanemi og hva slags matvarer som er gode kilder til jern. Har fått råd med deg tidligere angående jernmangel hos guttene mine på og år. Eldstemann startet med 1mg jern i februar, og har gått på det kontinuerlig til midten av august (med noen få korte opphold i påvente av prøvesvar).


Ferritinen har gått fra til nå 17.

Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen. I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk. Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk. I tillegg viser studier at jernmangel i tidlige leveår kan påvirke læringsevne og motoriske ferdigheter på sikt. Dersom barnet blir gående med ubehandlet jernmangel over ti er slike symptomer vanskelig å korrigere.


Bestill time hos våre erfarne ernæringsrådgivere. Symptomer på jernmangel. Det er ikke alltid like lett å vite hva som er normalt, eller hva som kan være skjulte tegn på jernmangel.

Nedenfor forklarer Hjelkrem noen av de vanligste symptomene: 1. Høy puls og hjertebank. Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel, folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet. Anemi grunnet jernmangel er vanlig og skyldes mangel på jern. Uten nok jern kan kroppen ikke produsere nok hemoglobin, proteinet som lar røde blodlegemer frakte oksygen. Kvinner har oftere jernmangel enn menn fordi de menstruerer.


Krogh sier det er en relativt vanlig mangelsykdom hos norske kvinner, og tror det finnes mange som ikke er klar over de har en mangel når symptomene dukker opp (se liste over symptomer til høyre). Hva er jernmangel ? Ved jernmangel er kroppens jernlagre tomme. Noen har ikke et lager av jern i det hele tatt.


Dersom tilstanden ikke behandles kan det videre utvikle seg til jernmangelanemi. Denne tilstanden skyldes ofte lave jernlagre på grunn av jernfattig kosthol kraftige menstruasjonsblødninger eller blødning fra mage og tarm. Dette har lite å gjøre med hvor mye kjøtt man spiser. Unormalt stort tap av jern, som ved for store menstruasjoner og magesår, og økt behov for jern, som hos gravide og barn , er de vanligste årsakene til jernmangel.


Det svenskutviklede kosttilskuddet Femineral viste en klar forbedring hos størsteparten av deltagerne. Mange kvinner får jernmangel i løpet av svangerskapet. Jern og graviditet.


Barn og ungdom, kvinner i fertil alder, gravide, eldre og blodgivere kan oppleve mangel på jern.

Felles for alle gruppene – bortsett fra blodgivere – er at de ofte har et lavt inntak av mat. Kroppen har evne til å opprettholde en konstant jernmengde i. Det merkeligste symptomet på jernmangel , er nok kanskje endret farge på urinen. Ifølge Women’s Health Magazine så farges urinen rosa eller rød langt oftere hos kvinner med jernmangel enn hos kvinner som ikke har jernmangel.


LES OGSÅ: Fire myter om antioksidanter. Barn er normalt født med et jernlager som varer til barnet er rundt et halvt år. Morsmelk inneholder relativt lite jern, men det jernet som finnes tas godt opp hos barnet.


Når barnet er seks måneder er det vanskelig å dekke jernbehovet med morsmelk alene, og det anbefales å introdusere fast føde med vekt på jernrike matvarer som jernberiket grøt, kjøtt og grovt brød. Hos menn og hos kvinner etter menopausen er sykdom som fører til nedsatt jernabsorpsjon og blødning fra mage-tarm-kanalen en viktig årsak til jernmangel. I retningslinjer for å forebygge og behandle jernmangel og jernmangelanemi anbefales farmakologiske doser fra 1mg til opp mot 6mg jern daglig ( 6).


For mye jern kan gi alvorlig forgiftning, særlig hos små barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg