torsdag 19. september 2019

Blod i urin gravid

Blod i urinen kan komme fra blødningskilder hvor som helst i urinveiene. Urinveiene består av to nyrer, nyrebekken og urinledere , samt en urinblære og et urinrør Avklaring av blod i urinen (hematuri) er viktig, men hos mange pasienter vil man ikke finne noen forklaring, spesielt ved ikke-synlig hematuri. Det kan enten være makroskopisk hematuri, det vil si at man ser det med det blotte øye, eller mikroskopisk hematuri, som man ikke ser med øyet, og det må påvises med stix, eller det kan sees i et mikroskop, sier Lommelegens sjefsvarlege, allmennlege Brynjulf Barexstein. Er gravid i 38`ende uke og i går trodde jeg fødselen var i gang, hadde store magesmerter og blødde mye.


Blod i urin gravid

Men så viser det seg at blodet kom fra urinveiene. Jeg tisset altså blod , ble etterhvert sendt til legevakten, og etter fire timers vente tid sent hjem. Det var ingen tegn til bakterier i urinen bare blod. Er nå veldig bekymret. Ketoner er et biprodukt av denne fettforbrenningen, og ketoner er sure forbindelser (gir lav pH-verdi).


Blodet blir surt – derav det andre ordet for ketoacidose: syreforgiftning. Ketoner i blod eller urin forteller oss med andre ord at cellene sulter. Blod på slutten av en urinering kan gjerne stamme fra blæren, mens blod først i vannlatingen stammer gjerne fra urinrøret. I mange tilfeller finner man ikke ut av hva det skyldes - og man antar at det dreier seg om små rifter i slimhinnen. Leucocytter er hvite blodlegemer som kommer ved infeksjoner, men som også finnes i rikelige mengder i utflod.


Blod i urin gravid

Den damen som sa at dette var vanlig hos gravide , hadde helt rett. Hos kvinner er det svært lett at urinen blir forurenset fra skjeden når man samler urin , dette kan ofte føre til feil utslag på stix. Det betyr at hvis man selv observerer dette, bør man ta kontakt med lege. Den vanligste årsaken til blod i urinen er urinveisinfeksjon (blærekatarr, UVI). Andre ganger påvises blodet først ved mikroskopi av urin eller ved spesielle papirstrimler, mikroskopisk hematuri.


Slike papirstrimler er meget følsomme. Når de dyppes i urin som inneholder blod , skjer det en fargereaksjon som både forteller at blod er til stede og hvor sterk blødningen er. Undertiden kan hele urinporsjonen være blodig.


Mikroskopisk påvisning av blod i urinen uten samtidige symptomer finnes hos 3- av befolkningen. Bare av disse har i allmennpraksis alvorlige årsaker til hematurien. Alle urinstix hos lægen har vist max for blod , når jeg har været der og jeg har også selv købt stix til at teste hjemme, som altid viser det samme.


Undersøkelsen av urinen er noe av det viktigste vi gjør på svangerskapskontrollen. Derfor bør ikke urinen være feil tatt. Du bør ta en midtstrøms prøve, d. Husk å skru korken ordentlig igjen slik at urinen ikke lekker ut. Jeg mener ikke å skremme deg, altså! Men jeg synes du skal ringe legen din i morgen og forlange svar.


Blod i urin gravid

Vid mitt senaste BMbesök hade jag också blod i urinen. Men min BM sa att det kan vara så iblan att det inte var något att oroa sig för. Hon skickade det iallafall på odling och det visade att jag hade bakterier i urinen , men inte tillräckligt mycket för att det skulle behandlas.


Om det bara finns en liten mängd blod i urinen brukar det inte synas, men det upptäcks vid ett urinprov. Orsakerna till att det har läckt små mängder blod till urinen är oftast lättare irritationer i urinröret, urinblåsan eller prostatan. Det händer att barn har blod i urinen , men det är inte så vanligt. Urinstix tester for forskjellige parameter i urinen. Ta ut en teststrip fra boksen.


Blod i urin gravid

Det er 1tester i pakken. Dypp alle testområdene på teststripsen i urin et par sekunder. Dette lurer jeg også på. Urinen passerer gjennom urinlederene til urinblæren og lagres der inntil det tisses ut via urinrøret.


Synlig blod er ofte et tegn på sykdom i urinveiene. Noen matvarer og legemidler kan også farge urin , så det er veldig vanskelig å sette opp en fargeskala som man kan bruke som selvtest, sier Thürmer. Urinens farge avhenger også av væskeinntaket ditt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg