fredag 13. september 2019

Den fjerde barnesykdom

Norway Shop, den offisielle butikken for gensere fra Dale. Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Hva er den sjette barnesykdom ? Dette er en mild og ufarlig virussykdom som gir feber og utslett hos små barn. Den kalles også tredjedagsutslett eller tredagers feber, og den er også kalt fjerde barnesykdom.


Legene omtaler sykdommen som exanthema subitum eller roseola infantum. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom. Barnesykdommen tredagersfeber har mange navn.


Tidligere ble den ofte kalt for den fjerde barnesykdom. Tredagersfeber er navnet på en infeksjonssykdom som rammer barn. Den femte barnesykdom er en vanlig sykdom barn ofte får i ung alder.


Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Sykdommen gir livslang immunitet. Det kan være den fjerde barnesykdom , en ganske harmløs prikkesykdom nesten alle må gjennomgå. Men feberen bør du uansett følge med på.


Barnet får høy feber uten at man finner noe som helst, etterfulgt av utslett når feberen går ned. Når det gjelder den fjerde barnesykdom er det feberen i seg selv som er problemet. Den fjerde barnesykdom er en vanlig og ufarlig barnesykdom som gir feber og utslett.


Etter feberen kommer et utslett som varer i opptil fire dager. Viruset smitter via sekreter fra luftveiene, som gjerne spres ved hoste og nys. Man kan også smittes via blo for eksempel ved blodoverføring. Gravide kan smitte fosteret.


Man er mest smittsom omtrent 5-dager fra man blir smittet, og smittsomheten varer da som regel rundt dager. Grunnen til navnet fjerde barnesykdom er at den inngår i en gruppe barnesykdommer som i tidligere tider var vanlig og der utslettene lignet hverandre. Tiden fra barnet smittes til sykdommen bryter ut er 5-dager. Søk lege dersom du er gravid og deres barn blir smittet.


Inkubasjonstiden er et par uker. Den forårsakes av humant herpesvirus type (HHV-6) og til viss grad humant herpesvirus type (HHV-7) som begge tilhører samme subgruppe (roseolovirus) i familien herpesviridae. Det kan likevel være vanskelig å vite hva skal man se etter, og hvordan man vet at det nettopp er den fjerde barnesykdom det er snakk om. Kalles også den sjette barnesykdom (tidligere den fjerde barnesykdom ), tredagersfeber og roseola infantum.


Forårsakes av humant herpesvirus type og 7. Ved fjerde barnesykdom er det ikke som ved meslinger den typiske innledning med snue, hoste og lysskyhet. Vanlig hos barn fra måneder til år. Feberen er der alene.


Den fjerde barnesykdom

Ved meslinger stiger temperaturen igjen når utslettet kommer, mens temperaturen er normal under utslettet ved fjerde barnesykdom. Fjerde barnesykdom er en virussykdom som fremkalles av humant herpesvirus 6. Epidemier av denne sykdommen er sjeldne. Men den forekommer også av og til i alle aldre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg