tirsdag 2. juli 2019

Kald lungebetennelse

Kald lungebetennelse

Lungebetennelse - hva er tegnene? Hva er lungebetennelse ? Betennelse i lungene kan skyldes både bakterier og virus. Hoste og feber er typisk, og det kan også være smerter i brystet.


Kald lungebetennelse

I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter.


Hvorfor får man kold lungebetændelse (mycoplasma pneumonia)? Kold lungebetændelse er smitsom. Smitten sker, hvis man kommer i kontakt med luftvejssekret (opspyt, slim) fra en person, der er smittet med Mycoplasma.


Viral lungebetennelse er en infeksjon eller betennelse i lungene som forårsaker hevelse, irritasjon og lunger i lungene. Det er en oppfatning at de fleste av lungebetennelse forårsaket av virus slik som adenovirus, vannkopper, meslinger, respiratorisk syncytialvirus og influensa. Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse.


De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. I sjeldne tilfeller kan lungebetennelse gi blodforgiftning eller meningitt.


Kald lungebetennelse

Mange av de vanlige bakteriene som kan gi lungebetennelse , sitter ofte i nese og svelg på forhånd. Virus gir svært sjelden lungebetennelse. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. Selv om lungebetennelse forekommer hele året, er man mest utsatt om vinteren. De fleste med lungebetennelse trenger ikke sykehusinnleggelse, og kan behandles hjemme.


Så har du feber og vondt i brystet samtidig som du hoster, kan det hende du har fått en lungebetennelse. En lungebetennelse varer som regel i 1-uker - deretter er man frisk. Hosten er da gjerne tørr i begynnelsen, mens den blir gulaktig, blodig eller rustfarget etter hvert.


Mykoplasmalungebetennelse, infeksjon med Mycoplasma pneumoniae (se Mycoplasma), primær atypisk lungebetennelse. De fleste pasienter er barn og unge, og små epidemier i barnehager, skoler, kaserner og barnefamilier forekommer ofte i Norge. Man får plagsom hoste og blir etter hvert moderat tungpusten. Man kan bli svært syk av lungebetennelse , og det er viktig raskt å ta kontakt med fastlegen for undersøkelse og behandling. Ved mistanke om lungebetennelse bør man kontakte lege.


Legen vil ofte undersøke lungene med stetoskop og kan da høre knatrelyder og endret pustelyd over det betente området i lungen. Ved noen typer lungebetennelse er imidlertid pustelydene normale, dette er blant annet tilfelle ved mykoplasma-infeksjon. Kolspasienter kan også få astmatiske anfall, fordi slimhinnene er betente og reaktive.


Kald lungebetennelse

Det innebærer at bronkiene kan reagere på kald luft, virusinfeksjoner, støv og forurensninger i lufta. Et astmaliknende anfall innebærer at bronkiene snører seg sammen slik at det blir enda tyngre å puste. Særlig blir det tungt å puste ut. Denne typen lungebetennelse er forårsaket av mikroben Mycoplasma pneumoniae. Mikroben gir en lavgradig eller atypisk lungebetennelse fordi den ikke har et så dramatisk symptombilde som ”vanlig” lungebetennelse.


Symptomene kan være svært uspesifikke, eller ”vanlige” noe som gjør at man ikke først og fremst tenker på en.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg