mandag 15. juli 2019

Hard avføring baby

Hard avføring baby

Det normale antall tarmtømninger hos et spedbarn (under mnd) varierer med alder og hva barnet spiser. Spedbarnet kan ha forstoppelse hvis avføringen er hard eller pellet-liknende. Barnet kan dessuten se ut til å ha smerter når det forsøker å bæsje, eller det går lengre tid mellom hver avføring enn det har gjort før. De vanligste årsakene til forstoppelse hos barn er for lite fiber i kostholdet, lite fysisk aktivitet og dårlige avføringsvaner. Noen barn utsetter stadig toalettbesøk, noe som kan føre til at avføringen hoper seg opp i endetarmen og blir tørr og hard.


Så lenge avføringen ikke er hard og babyen ikke virker som den har magesmerter er ikke dette noe å bekymre seg for, påpeker Ringnes. I perioden hvor barnet går over til fastere føde, kan man se at avføringsmønsteret vil forandre seg. Barnet vil ha avføring fra få ganger daglig til to-tre dagers mellomrom. Når et barn først har fått forstoppelse, kan det starte en ond sirkel.


En baby kan for eksempel få forstoppelse ved overgangen fra morsmelk til morsmelkerstatning. Det er flere årsaker til hard mage. Da må du regne med at avføringen blir fastere i noen dager, inntil barnets tarmer har vent seg til forandringen. Hos mange personer kan man ikke peke på klare årsaker til forstoppelse - at magen er hard.


De vanligste forklaringene er uregelmessige avføringsvaner, ignorere trangen til å gå på do, fiberfattig kosthol lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk, misbruk av avføringsmiddel, stress eller angst og tilstanden irritabel tarm. Noen potensielle årsaker til blod i babyens avføring : En vanlig årsak til blod i en babys avføring kan være en liten rift i endetarmsåpningen hvis babyen har strevd med hard avføring eller med å få ut avføringen. Den lille mengden med blod fra et tilfelle som dette ser ut som en liten rød strek på utsiden av avføringen.


Det finnes flere forskjellige typer. Forskning har vist at avføringsmidler som gjør avføringen mykere kan hjelpe. Legene kaller disse osmotiske avføringsmidler. Denne typen avføringsmiddel brukes også om et barns tarm blir fullstendig blokkert med stor, hard avføring. Andre vil kunne få treg avføring i løpet av livet, og da kan det være et symptom på underliggende plager eller sykdommer som hypothyreose (lavt stoffskifte), diabetes eller depresjoner.


Hard avføring baby

Legen forteller at det heller ikke er uvanlig å slite litt ekstra med hard mage under svangerskap. Ved forstoppelse går man sjeldnere på toalettet enn vanlig og avføringen er hard , tørr og vanskelig å trykke ut. Hvis du må presse ekstra hardt når du går på do er det fort gjort at du utvikler hemoroider. Du kan også føle deg oppblåst og kjenne smerter i mageregionen.


Resch forteller videre at bakteriefloraen i tarmen er avgjørende for at fordøyelsen skal fungere uten ubehag. Baby med hard mage. Man har funnet ut at barn som utelukket er morsmelkernærte, har bedre tarmbakterier, enn hos de som har fått erstatning, sier hun. Hard og sjelden avføring.


Hard avføring baby

Hva er egentlig treg avføring og forstoppelse? Treg avføring kan bety flere ting: at det går lang tid mellom hver gang man man har avføring , at avføringen er hard og derfor vanskelig å få ut, og at man har vanskeligheter med selve tømningen. Forstoppelse hos barn er et svært vanlig problem i hele verden. Hvis barnet ditt har avføring sjeldnere enn det som er normalt, avføringen er hard og barnet virker plaget av det, kan det være forstoppelse.


De færreste babyer som bare får morsmelk blir trege i magen, da kan det være naturlig at det kan gå så mye som dager mellom tømmingene, og da kan det være litt tregt, men det kommer som regel ut av seg selv, med litt jobbing fra nurkets side. Er formet som en pølse, bananformet eller i en svak s-form. Skal henge sammen og skli nærmest lydløst ned i skålen. Lyder som harde plask tyder på for hard avføring , og sprutelyder er. Et virkningsfullt råd mot at avføringen er hard er å drikke saft av svisker.


Hard avføring baby

Treg mage er en tilstand som man helst vil unngå. Hos enkelte kan det periodevis gå opp til 3-dager mellom hver avføring , men likevel blir den aldri hard. Dette kan brukes som et avføringsmiddel. Denne falske forstoppelsen gir ikke noen plager og bør aldri behandles med klyster, stikkpiller eller lignende. Men vi har ikke treg avføring men rett og slett forestoppelse.


Vår lille datter på mnd er stor og trenger tydeligvis mer mat, hun våkner 3-ganger hver natt for melk. Hun får ikke til å drikke av flaske hverken melk eller vann. Jeg øver med henne hver dag.


Hun ser ikke ut til å like vann, for hun lukker munnen når jeg tar det på skje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg