onsdag 24. juli 2019

Privatisteksamen historie

Jeg tar Historie VG(studiespesialiserende) som privatist, og vet at man på videregående skoler (studiespesialiserende) har eldre historie i andre klasse og nyere historie i tredje klasse. Gjelder dette for privatisteksamen også, eller risikerer jeg å komme opp i eldre historie på min VGprivatisteksamen ? Hei igjen, Det virker i utgangspunktet som en merkelig feil. Kort sagt, du burde ha fått en kode 4(not found) eller 5(internal server error) eller liknende. Når du ikke får noen feilkode,. På nyere historie husker jeg ikke konkret oppgaven, men der fikk jeg et hovedtema og flere underspørsmål på lappen min.


Da husker jeg at jeg svarte mer utfyllende og grundig på undertemaene i stedet for å holde det så overordnet. I nyere historie er det utrolig viktig å trekke linjer fra historien og koble den sammen med dagens samfunn. Jeg hadde eksamen i historie i vår.


Prøver - oversikt Nasjonale prøver. Først trakk jeg en oppgave og fikk et tema, og fikk da minutter til å forberede meg. Presentasjonen var uten hjelpemidler (ikke powerpoint eller sånt liksom), men fikk bruke notatbøker og fagbøker under forberedelsestiden. Historie på vgs har faktisk ganske omfattende pensum, i forhold til det timeantallet det er beregnet på. I tillegg er historie vgog vgpensum på eksamen i vg3.


Både på vgog vgbestemte læreren at vi måtte kutte ut noen av kapitlene fordi vi ikke ble å rekke over alle, og disse ble da selvstudium til eksamen. Muntlig eksamen er lokal gitt og læreplanstyrt, det betyr at man får en oppgave som er basert på ett eller flere av læreplanmålene. I portal (som forøvrig er en lite pedagogisk bok, men dog) står det ett læreplanmål i begynnelsen av hvert kapittel, slik at det er lett å finne stoff som handler om dette målet. Du bestemmer selv om du vil.


Kontakt skolen du ønsker å hospitere ved for å høre om de tilbyr en slik løsning. Hvordan du forbereder deg til privatisteksamen er helt opp til deg. Denne nettjenesten gir deg muligheten til å melde deg opp til privatisteksamen via web Du må først velge fylke. Deretter følger du anvisningene på skjermen. Historie er et viktig fag for å forstå verden rundt seg, og hvordan samfunnet har blitt som det har blitt.


I timene vil det derfor være fokus på det som er aktuelt for eksamen, i tillegg til muntlig eksamensøving. Læreplanen i historie er omfattende, og temaene mange. Ved private skoler får du undervisning i klasse med andre som skal opp til privatisteksamen i de samme fagene som deg. I disse klassene vil det være elever i alle aldre, alt fra de som går videregående skole til voksne som ikke tok faget da de gikk på videregående.


Vær klar over at eksamen kan bli flyttet til en annen skole. Ofte kan du velge faglæreren din på privatskolen som eksaminator på. Ute etter generell studiekompetanse eller bedre karakter i historie ? Kanskje bare nysgjerrig på hvorfor romerriket brøt sammen rundt år 500?


Med historie i ryggsekken blir det lettere å forstå hva som skjer rundt deg i samfunnet - både i hverdagen og i det internasjonale nyhetsbildet. Lettere å imponere i neste pubquiz blir det også. Skole og leksehjelp.


Manglar du fag for å få vitnemål? Treng du studiekompetanse? Då kan du ta eksamen som privatist. Et viktig prinsipp for muntlig eksamen i historie bør likevel være at elevene får anledning til å vise bred kompetanse i faget. Elevene bør få anledning til å foreta valg – for eksempel når det gjelder problem, tilnærminger og avgrensninger i tid og ste men det bør selvfølgelig ikke være fritt fram for alle mulige valg.


Privatisteksamen historie

Verdenshistorien for hånden – både som magasin og digitalt. Se alle mulighetene dine her og bestill. Gi et magasinabonnement i gave. Velg mellom og utgaver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg