tirsdag 2. juli 2019

Den fjerde barnesykdommen

Den fjerde barnesykdommen

Norway Shop, den offisielle butikken for gensere fra Dale. Vanligst er det i alderen måneder til år. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Den sjette barnesykdommen skyldes et herpesvirus - vanligvis humant herpesvirus (HHV-6), noen ganger HHV-7.


De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom. Barnesykdommen tredagersfeber har mange navn. Tidligere ble den ofte kalt for den fjerde barnesykdom. Det kan likevel være vanskelig å vite hva skal man se etter, og hvordan man vet at det nettopp er den fjerde barnesykdom det er snakk om. Etter feberen kommer et utslett som varer i opptil fire dager.


Den fjerde barnesykdom er en vanlig og ufarlig barnesykdom som gir feber og utslett. Samtidig med at temperaturen faller, så får barnet utslett, først på brystet, og herfra brer det seg til resten av kroppen, samt armer og ben. Det er bare sjelden utslett i ansiktet. Utslettet forsvinner ofte etter et par dager.


Den høye temperaturen, som kommer plutselig, gjør at barnet kan få feberkramper. Grunnen til navnet fjerde barnesykdom er at den inngår i en gruppe barnesykdommer som i tidligere tider var vanlig og der utslettene lignet hverandre. Tiden fra barnet smittes til sykdommen bryter ut er 5-dager. Den femte barnesykdom er en vanlig sykdom barn ofte får i ung alder. Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten.


De siste årene er sykdommen også omdøpt til den sjette barnesykdom, og inngår i en gruppe sykdommer med utslett som ligner hverandre. Sykdommen gir livslang immunitet. De andre barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den femte barnesykdom. Hopp til innholdet.


Jeg har f eks hatt vannkopper to ganger, men når man får det andre gang kalles det helvetesild. I legeboken står det også at man ikke vet med 1 sikkerhet at den fjerde barnesykdommen skyldes et virus. En feber som kommer og forsvinner nokså raskt, etterfulgt av et utslett som kommer til syne akkurat når barnet virker bedre er et tegn på roseola, eller tredjedagsutslett. Storebror hadde denne barnesykdommen når han var måneder. Men han hadde et ganske klassisk tilfelle med høy feber (ca 35) i tre dager, den fjerde dagen var han feberfri og da kom utslettet.


Jeg tror lillegutt på år har fått den fjerde barnesykdommen. Han begynte med høy feber på fredag morgen og hadde også feber på lørdagen. Han har vært sutrete og grinete i helgen. Igår mandag så jeg antydning til utslett på magen hans og idag er det utslett på både mage og rygg. Noen barn utvikler et svært mildt utslett og viser egentlig ingen tegn på sykdom.


Tredjedagsutslett eller tredagersfeber betegnes også som den fjerde barnesykdommen. Denne er helt vanlig og ufarlig, men kan føre til høy. Grunnen til dette er at barnet først får høy feber i tre til syv dager, som etterfølges av.


Fjerde barnesykdom (3-dagersfeber) er en sykdom som rammer barn mellom et halvt og tre år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg