torsdag 2. mai 2019

Lavt jernlager

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk.


Lavt jerninnhold i kroppen vil på sikt føre til utvikling av lav blodprosent, anemi. Som mange andre kvinner har jeg for lavt jernlager , og det ser ut som om jeg må spise jerntabletter daglig for å holde lagret på et akseptabelt nivå, noe jeg ikke egentlig. Ved tomme jernlager uten samtidig blodmangel, eller ved forebygging av jernmangel, anbefales økt tilskudd av jern i maten og jernpreparater med lave doser jern (9-mg). Hemjern tas bedre opp i tarmen enn høydose-jern og gir vanligvis færre bivirkninger i mage-tarm-kanalen.


Gevita Jern, Nycoplus jern og Floradix mikstur er mulige alternativer. Tror ikke du får blodoverføring ved lavt jernlager. Mest vanlig med jerntilskudd som tabletter, evnt sprøyter.


Jeg fikk omsider målt jernlager i oktober, hadde antagegelig vært tom for jern lenge, det var da på 6. Jeg har veldig lavt jernlager , under og dette pga sterke blødninger. Jeg har hatt dette en tid og har vært hos lege som anbefalte jerntabletter. Jeg tåler ikke disse og venter på ny time hos legen, men fikk ikke komme før i slutten av januar.


Jeg blør ikke nå, men sliter pga jernlageret. I puberteten øker jernbehovet og sønnen din vil ha nytte av å fortsette med et kosttillskudd med jern en-to ganger daglig (mg) eller mg, og du trenger ikke være bekymret for at han skal få i seg for mye jern med en slik dose da han fortsatt har et relativt lavt jernlager. Lavt jernlager kan gi slapphet og uopplagthet selv om blodprosenten ikke har blitt lav (ennå) siden jern også er viktig i det som kalles celleåndingen.


En ting du bør sjekke opp er dessuten hva blodprosenten din var for en stund tilbake. For selv om noen grønnsaker har litt jern i seg, er det her snakk om et relativt lavt nivå. I tillegg vil antinæringsstoffene i grønnsaker og korn gjøre disse til mindre egnet som jernkilde.


Disse stoffene binder nemlig jernet slik at det ikke tas opp i kroppen, sier hun. Med kalsium og fosfor er det daglige behovet for jern bemerkelsesverdig lavt. TSH-kning etter at en for eksempel har ftt pvist lavt jernlager og tatt jerntilskudd. Anemi som følge av lavt jernlager er utbredt hos barn og kvinner i alle aldre, men først og fremst hos kvinner i fruktbar alder (minst lider av jernmangel).


Viktige symptomer som blekhet, tretthetsfølelse, hodepine, raskere hjerterytme eller andpustenhet under fysisk aktivitet, oppstår gradvis og kan gå upåaktet hen. Diagnosen jernmangel stilles ved hjelp av blodprøver. Påvisning av lavt serumjern i kombinasjon med lav metning av transportproteinet transferrin betyr jernmangel. En annen metode er indirekte måling av kroppens jernlager ved å bestemme nivået av ferritin i blodet.


Lavt inntak av matvarer som er rike på jern, er hovedårsaken til at jernmangel er vanlig, også hos norske barn. Linn Anne Bjelland Brunborg. Det er igjen den vanligste årsaken til anemi, lav blodprosent. Jernmangel innebærer at kroppens jernlagre er tomme.


Tipper du er sliten ja. Men det blir sikkert bedre nå som du får startet med jern. Vil påstå at ved så lavt jernlager , blir det kallet anemi. Selv har jeg et jernlager på 1 og det er bra.


De fleste får nok jern gjennom hverdagskosten og har ingen nytte av jerntabletter. Slike tabletter kan forårsake forstoppelse, diaré, kvalme og magesmerter. Et overfylt jernlager kan i seg selv være skadelig. Små blødninger fra kreftsvulster i magesekk og tarm medfører anemi etter en tid. Anemien gir symptomer som fører til legebesøk.


Jeg bar hos legen idag på grunn av at jeg i lengre tid har vært trøtt og slapp. Blodprøven viste dårlig jernlager og jeg burde derfor begynne med jerntabletter. Nå lurer jeg på hva som er vanlig å ha i jernlager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg