torsdag 30. mai 2019

Røde hunder barn

Ikke sjelden fører røde hunder til forbigående leddplager, det vil si hevelse og stivhet i fingre og føtter. Dette er en uskyldig komplikasjon som også går tilbake uten behandling, men leddplagene kan henge i noen dager lenger enn selve sykdommen. Røde hunder hos barn. Barn bør være hjemme fra barnehage og skole på grunn av smittefaren, og den som har røde hunder må ikke ha kontakt med kvinner som er gravide.


GRAVID OG RØDE HUNDER : En fryktet sykdom tidlig i svangerskapet. De fleste får meslingene i løpet av de første leveårene, men det er mange som først får røde hunder som store barn eller i ungdomsalderen.

En del får røde hunder i en så mild form at diagnosen ikke stilles. I dag får nesten ingen røde hunder og meslinger fordi de fleste. Et barn som har røde hunder har et mesling-aktig utslett og lav feber, dog er det som sagt mulig å ha viruset uten at det vises noen symptomer. Hvis den er mil hvorfor er den farlig?


Den syke må få beskjed om å unngå nærkontakt med gravide, og gravide i nærmiljøet bør testes serologisk. Formålet med å vaksinasjon mot røde hunder er å forebygge at gravide kvinner blir smittet og dermed risikerer å føde barn med medfødt rubellasyndrom. Siden da har formålet vært å stoppe sirkulasjonen av rubellaviruset i Norge. Risiko for gravide.


Skabb har heldigvis blitt mindre vanlig, men finnes fremdeles, sier Ringnes.

Skarlagensfeber forårsakes av halsbetennelse med streptokokkbakterier som gir et rødt utslett på kroppen, med hudavskalling etter omkring en uke. Det medisinske navnet på røde hunder er rubella etter det latinske opphavsordet ruber som betyr rød. Vaksinen skal ikke tas under svangerskapet, så dersom du ikke er vaksinert eller har hatt røde hunder , bør du teste deg og ta vaksinen minst fire uker før planlagt graviditet, sier han.


Du smitter fra uker før utslettet kommer, til dager etter at utslettet er brutt ut. Forekommer svært sjeldent. Det går 2-uker fra du er blitt smittet til utslettet kommer. Kvinner som vaksineres mot røde hunder bør ikke bli gravide de neste måneder.


Er det tvil om en person har hatt røde hunder , kan en test på antistoffer i blodet avgjøre om det tidligere har vært infeksjon med røde hunder. Og symptomene på røde hunder hos barn vanligvis vises mye lysere enn hos voksne, i hvem kanskje til og med asymptomatisk sykdom. Etter dager med utslett pasienten ikke lenger er smittsom.


Vaksinen gis fordi den kan føre til alvorlige fosterskader hvis gravide blir smittet i første halvdel av svangerskapet. Hos de aller fleste går den over av seg selv uten ettervirkninger. Sykdommen gir blant annet utslett med rosa og rødbrune flekker i ansiktet og på kroppen. Fosteret er mest disponert for senskader dersom den gravide smittes av Rubella tidlig i svangerskapet, dvs. Gangene er mest synlige mellom fingrene, på penis eller på fotsålen hos små barn.


Det er vigtigt for gravide kvinder at undgå smitte, da røde hunde giver stor risiko for fosterskader. Man kan kun få sygdommen én gang, da man bliver immun efter første smitte. MMR-vaksinen beskytter barn mot å få meslinger.


Derudover bliver de fleste vaccineret mod røde hunde , ligesom vi vaccineres mod fx mæslinger, lussingesyge, polio, mm.

Læs her om symptomer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg